studentie.ro  » diverse » stiri » Ce sume pot imprumuta studentii romani prin programul "Investeste in tine!"

Ce sume pot imprumuta studentii romani prin programul "Investeste in tine!"

Publicat: 20 Sep 2021 | Vizualizari: 244

Programul „Investeste in tine!” a fost demarat la inceputul lunii martie 2018 de catre Guvernul Romaniei, fiind implementat printr-o ordonanta de urgenta. Scopul programului a fost acela de a se oferi tinerilor aflati in perioada studiilor si care nu sunt incadrati in munca acces la imprumuturi avantajoase, fara dobanda, care sunt garantate de stat. Conditia este ca banii sa fie folositi in urmatoarele domenii: educatie, sanatate, cultura, sport.

Programul poate fi accesat de 8 milioane de persoane

Programul, care a fost pus pe pauza in perioada pandemiei, se adreseaza in special tinerilor, dar nu numai. Potrivit Financer.com, de garantia de la stat vor putea beneficia circa 8 milioane de romani:

- persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani - acestea sunt eligibile pentru un credit care poate avea o valoare maxima de 40.000 de lei;
- persoanele cu varste intre 26 si 55 de ani - acestea sunt eligibile pentru un credit a carei valoare maxima poate fi de 35.000 de lei.

Conditii pentru acordarea creditului

Toate persoanele fizice cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani care isi doresc un credit de acest tip trebuie sa fie cuprinse in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

De asemenea si persoanele care au o varsta intre 26 si 55 de ani pot fi eligibile daca sunt cuprinse in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie sau specializare profesionala care sunt autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

Beneficiarii eligibili trebuie de asemenea sa indeplineasca si conditiile specifice care sunt prevazute in normele interne de creditare ale finantatorilor.

Finantatorii pot sa aprobe prelungirea duratei initiale de imprumutare in acord cu normele si procedurile proprii, respectandu-se incadrarea in durata maxima a finantarii de 10 ani.

FNGCIMM garanteaza 80% din valoarea creditului

Conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), garantia emisa de institutie acopera maxim 80% din valoarea creditului, exclusiv comisioanele bancare, dobanzile si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit. Aceasta garantie este „irevocabila, neconditionata, expresa, directa, platibila la prima cerere scrisa a finantatorului, realizata in termenii si conditiile prevazute in contractul de garantare si este garantata cu o ipoteca legala mobiliara asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, beneficiarului si codebitorului/codebitorilor de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente, constituita de beneficiar in favoarea statului roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice”, dupa cum se specifica pe site-ul institutiei.

Pentru a beneficia de acest program, persoana fizica trebuie sa prezinte finantatorului urmatoarele acte: adeverinta eliberata de institutia de invatamant din care sa rezulte ca institutia si cursurile sunt acreditate/autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (anexa 2), precum si o declaratie pe propria raspundere prin care beneficiarul declara ca se va folosi de credit pentru cheltuielile prevazute de OUG nr. 50/2018 si ca nu a beneficiat de un alt credit din Program de la un alt finantator (anexa 3).

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-06-26 00:00:00 - 2022-07-07 00:00:00