Ce trebuie sa stie tinerele femei despre sanatatea sexuala
calendar_month 14 Mar 2023, 00:00
Nimic nu egalează frumusețea și exuberanța vieții de student, dar spontaneitatea și energia tonică trebuie să se împletească cu grija pentru sănătate și atenția la aspecte care, neglijate, pot avea un impact major asupra calității vieții în viitor. A acorda atenție unor măsuri simple de prevenție poate face diferența și-ți va garanta dorințe împlinite la momentul cu adevărat potrivit.
Prevenția sarcinii
Există soluții eficiente, cu multiple beneficii asociate, care pot preveni apariția unei sarcini. Utilizarea acestora nu afectează viața sexuală și nici nu impietează asupra posibilității de a rămâne însărcinată, la un moment dat, când acest lucru este dorit și consimțit de ambii parteneri.
Ceea ce este însă foarte important de știut este că soluția anticoncepțională pentru care se optează trebuie decisă în urma unei consultații la medicul ginecolog. Fie că este vorba despre sterilet, fie pilule anticoncepționale, există o variantă optimă pentru fiecare femeie. Oricare dintre acestea elimină riscul sarcinii nedorite și, implicit, a soluției extreme de întrerupere a acesteia care este avortul. Decizia de a avea sau nu copii trebuie să fie una responsabilă, asumată, iar femeia este singura care poate să decidă în cunoștință de cauză. La fel de important este de știut că, deși este o manevră ginecologică relativ simplă, avortul este traumatizant și poate avea efecte asupra sănătății reproductive.
O mențiune specială trebuie făcută în cazul tinerelor cu Rh negativ. Acestea trebuie să anunțe medicul despre acest fapt pentru a le fi administrat serul care previne apariția anticorpilor anti-Rh ca măsură profilactică pentru siguranța fetală a viitoarelor sarcini.
Bolile cu transmitere sexuală
Există peste 30 de agenți patogeni transmisibili pe cale sexuală. Toți produc boli cu transmitere sexuală (BTS) sau infecţii cu transmitere sexuală (ITS). Unele dintre infecții pot fi tratate și vindecate ușor, dacă sunt descoperite la timp, altele sunt incurabile.
BTS au impact direct asupra sănătății, afectează capacitatea de reproducere și fertilitate și sunt precursori ai unor afecțiuni canceroase, la ambele sexe (cancere de col uterin, penis, testicular, anal, faringian esofagian și bucal și afecțiunile maligne hepatice), produc complicații severe sarcinii și invalidează nou-născuții. Este bine de știut că majoritatea bolilor cu transmitere sexuală sunt asimptomatice sau au simptome subtile, uneori dificil de identificat, se pot croniciza și se transmit foarte ușor, uneori chiar și în absența unui act sexual complet.
Singura soluție preventivă o reprezintă utilizarea prezervativului, dar chiar și așa unii agenți patogeni (cum este cazul virusurilor HPV) se pot transmite și contamina. Mai trebuie spus că utilizarea anticoncepționalelor sau a diafragmelor nu previne transmiterea BTS.
Infecția cu HPV
Practic, toate persoanele active sexual, bărbați sau femei, vor avea o infecție cu un tip de virus HPV (Human Papilloma Virus) cel puțin o dată în viață. Infecția se transmite prin contact intim, sexual sau piele pe piele. De cele mai multe ori, sistemul imunitar reușește să elimine virusul în aproximativ doi ani înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. În cazurile în care infecția cu HPV persistă în timp, cresc substanțial riscurile apariției unor afecțiuni canceroase.
Cea mai fiabilă modalitate de depista modificările induse de virusul HPV la nivelul colului uterin este testul Babeș-Papanicolau, considerat cea mai utilă metodă de screening pentru prevenția cancerului de col uterin.
Identificarea infecției se poate face prin teste de laborator recomandate anual tuturor femeilor active sexual. Testul HPV este un test genetic menit să confirme infectia cu HPV și să identifice tulpina căreia îi aparține agentul patogen. Dacă prezența virusurilor HPV cu potențial oncogen este depistată, se poate trata.
Infecția cu tulpini HPV cu risc poate fi evitată, prin vaccinare, de preferat înainte de debutul vieții sexuale. Vaccinarea este indicată atât la fete și femei, cât și la băieți și bărbați începând de la vârsta de 9 ani și până la 26 de ani. Vaccinarea împotriva HPV constă într-o serie de trei administrări injectabile intramuscular. A doua doză se administrează la două luni după prima doză, iar a treia doză la șase luni față de prima doză.
Sănătatea sexuală este parte importantă a stării generale de bine. Respectarea unor măsuri de siguranță și prevenție, simple, firești și normale poate evita serioase complicații, suferințe fizice și psihice.
Sursa foto: Shutterstock.com
Noutati