Cea mai simpla metoda de a scrie un eseu!
3/36413
calendar_month 02 Apr 2015, 00:00
Scrierea unui eseu reusit presupune in primul rand cunoasterea structurii pe care trebuie sa o aiba o astfel de lucrare si apoi... cat mai multa inspiratie. In cazul in care structura eseului iti ridica dificultati, gandeste-te la acesta ca la un hamburger, in care, chifla de sus, respectiv de jos, reprezinta introducerea si concluzia, iar continutul sau reprezinta cuprinsul.

Acum ca lucrurile sunt clare, haideti sa vedem care sunt etapele scrierii unui eseu gen hamburger:

1. Alege o tema pentru eseul tau.

2. Alege ideea principala sau teza eseului tau. De exemplu: Tehnologia informatiei a revolutionat modul in care muncim.

3. Fa o schita a eseului tau in care sa te gandesti la introducere, cuprins si paragrafe.

4. Paragraful introductiv trebuie sa contina o propozitie care capteaza atentia cititorului. De exemplu: Numarul indivizilor care lucreaza de acasa a crescut de la 150 000 la peste 12 milioane in ultimii 5 ani datorita calculatoarelor. Exista mai multe modalitati de a capta atentia cititorului: poti folosi niste statistici (ca in exemplul de mai sus), un citat interesant spus de o personalitate sau o intrebare retorica, care sa nu fie deloc banala.

5. Dupa prima propozitie, urmeaza formularea tezei, in care vei formula scurt, precis si cat mai clar ceea ce vrei sa demonstrezi in eseu. De exemplu: Astfel, inovatia tehnologica a facut ca locul de munca traditional sa devina un concept invechit.

6. Pentru a avea un eseu cat mai structurat si cat mai „legat” incearca sa anticipezi pe sfarsitul fiecarui paragraf, printr-o propozitie, ceea ce vei sustine in paragraful urmator.

7. In fiecare dintre paragrafele care alcatuiesc corpul eseului te vei referi la cate o idee sustinuta in introducere, venind cu argumente plauzibile. Daca in corpul eseului vei avea paragrafe fara nicio legatura cu teza, lucrarea ta isi va pierde structura si va insemna ca te-ai indepartat de la subiect.

8. Dezvolta continutul paragrafelor dand detalii amanuntite si exemple, precum: La inceputurile sale, internetul era folosit doar de oamenii de stiinta, acum el este prezent in fiecare clasa a unei scoli si in fiecare casa.

9. In fiecare paragraf ar trebui sa existe cel putin doua exemple sau doua fapte concrete culese din documentatia ta, referitoare la subiectul in cauza, pentru ca eseul tau sa fie cat mai credibil.

10. Paragrafele rezumat din final fac un scurt rezumat a ceea ce ai sustinut in cuprins, de exemplu: Faptul ca avem internet acasa, beneficiile si usurinta cu care pot fi utilizate computerele din ziua de azi...

11. Penultima fraza a eseului tau ar trebui sa contina o reformulare a tezei eseului. De exemplu: Am trecut de la revolutia industriala la revolutia informatica.

12. Ultima fraza a eseului trebuie sa contina o predictie referitoare la viitor pe baza concluziilor formulate in eseu. De exemplu: Urmatorul pas: Disparitia completa a locului de munca asa cum a fost perceput in mod traditional. In mod ideal, aceasta ultima fraza ar trebui sa poata constitui la randul ei tema unui viitor eseu.

Foto: tutornerds.com