studentie.ro  » diverse » stiri » Cele mai raspandite traditii de nunta si semnificatiile lor

Cele mai raspandite traditii de nunta si semnificatiile lor

Publicat: 27 Sep 2021 | Vizualizari: 205

Nunta este un moment de mare bucurie în vieţile mirilor, dar şi ale părinţilor. Căsătoria este sărbătorită cu fast atât de către familii, cât şi de către comunitatea din care fac parte cei 2 miri. De acest moment se leagă o mulţime de tradiţii şi obiceiuri, existând diferenţe între ele, în funcţie de zona geografică în care se desfăşoară nunta. Tradiţia are legătură cu sentimentul de apartenenţă, cu valorile transmise din generaţie în generaţie, dar şi cu ideea că, respectând obiceiurile, bunul mers al căsătoriei este asigurat.

În timp ce în anumite zone ale ţării aceste tradiţii se respectă cu sfinţenie, în altele, acestea şi-au pierdut strălucirea de odinioară. Mai ales în mediul urban. Suntem convinşi că ai participat la nunţi cu tradiţii respectate, dar dacă nu ai avut prilejul încă, măcar ai auzit din spusele părinţilor. Sau ale bunicilor.

Fiecare zonă vine cu tradiţiile ei specifice, însă este alegerea fiecărui cuplu dacă alege sau nu să le urmeze. Dacă nu aţi făcut încă acest pas, vă oferim câteva idei cereri în căsătorie, astfel încât momentul cererii în căsătorie să fie unul desăvârşit. Abia după acest moment, veţi hotărî care sunt tradiţiile pe care le veţi urma.

Aşadar, care sunt cele mai întâlnite 10 tradiţii la nuntă? Şi mai ales, ce semnifică? Despre toate acestea, în rândurile care urmează.

Împodobitul bradului.

Aşa cum îi spune şi numele, bradul este decorat cu funde, mere, chifle şi alte bunătăţuri, cu semnificaţie. Această tradiţie vorbeşte despre vitalitate, spor, belşug. Se realizează, de regulă, la casa mirelui.

Bărbieritul mirelui.

Acesta este realizat în casa părinţilor mirelui de către cavaleri şi semnifică maturizarea mirelui. Indică trecerea de la viaţa de flăcău la cea de soţ, de cap al familiei. Întreaga familie a mirelui participă la acest moment al transformării.

Îmbrăcatul miresei.

Aşa cum bărbieritul are loc în casa părinţilor mirelui, îmbrăcatul miresei se petrece la casa părinţilor fetei. Domnişoarele de onoare sunt responsabile ca mireasa să arate perfect, iar naşa este cea care pune voalul pe cap. Tot aici, naşa aduce miresei o oglindă, oglindă ce va fi păstrată în casa în care vor locui cei 2 soţi.Hora miresei sau nuneasca.

Această horă are loc la casa miresei, moment în care se împart cadouri celor care participă. Este un moment de mare bucurie pentru părinţii fetei, care anunţă în acest mod că fata lor s-a măritat.

Ruperea turtei.

Naşa cumpără turta pe care o rupe deasupra capului miresei. Turta mare şi frumos aranjată semnifică belşug în noua familie. Aceasta se împarte tot de către naşă tuturor participanţilor, fiind considerată aducătoare de noroc pentru cei care o mănâncă.

Mersul la apă.

Mireasa merge împreună cu un alai către cea mai apropiată fântână. Cavalerul care însoţeşte mireasa are sarcina de a scoate o găleată cu apă cu ajutorul căreia umple carafa adusă. Cu un buchet de busuioc se face semnul crucii, după care mireasa trebuie să răstoarne apa rămasă cu piciorul. Acest obicei simbolizează o viaţă curată asemenea apei din fântână şi credinţa care îi va însoţi.

Aruncatul cu orez peste miri.

Această tradiţie este des întâlnită atât la ceremonia civilă, cât şi la cea religioasă. Semnifică prosperitate pentru cuplul proaspăt căsătorit. Întocmai cum orezul se umflă şi se măreşte, aşa şi abundenţa din viaţa de familie.

Înlocuirea voalului cu o eşarfă.

Spre sfârşitul petrecerii de nuntă, naşa este cea care scoate voalul miresei şi îl înlocuieşte cu o eşarfă. Acest moment simbolizează trecerea de la fata nemăritată, la femeia care trebuie să aibă grijă de soţ şi gospodărie. Voalul se pune unei fete nemăritate, de obicei, celei care prinde buchetul miresei.

Aruncarea buchetului.

Un grup de fete nemăritate trebuie să se adune pentru aruncarea buchetului. Mireasa se întoarce cu spatele, aruncă buchetul, iar cea care îl prinde va primi voalul. Se spune că ea va fi următoarea mireasă. Aşadar, un obicei care vorbeşte despre continuitate.

Trecerea pragului.

În anumite zone, soacra mare pune peste gâtul celor 2 soţi o pânză (sau prosop sau ştergar) cu ajutorul căreia îi trage pe amândoi peste pragul uşii. Obiceiul se referă la faptul că din casa ei a plecat un copil şi s-au întors doi. În alte zone, soţul este cel care trebuie să-şi treacă soţia în braţe peste prag, moment considerat a fi prima greutate din cele care vor urma.

Daca vrei sa ai parte si tu de aceste traditii, nu iti ramane de facut decat sa cauti inelul de logodnă perfect şi verighetele care să vă întregească povestea de dragoste pe valmand.ro sau în magazinul nostru fizic aflat pe strada Locotenent Aviator Radu Beller, nr. 11, Bucureşti. Cumpără bijuterii produse în România şi trăieşte-ţi povestea fără limite, alături de Valmand.

 
 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 
 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2022-06-26 00:00:00 - 2022-07-04 00:00:00