Cinci motive pentru a face voluntariat
calendar_month 05 Aug 2021, 00:00
Voluntariatul poate fi facut la orice varsta. Ca esti copil si scoala organizeaza o excursie in timpul careia vor fi stranse si deseuri, ca esti student si vrei sa acumulezi abilitati noi, ori ca ai un serviciu stabil, dar vrei sa experimentezi si alte lucruri sau locuri. Exista multe motive pentru care ai putea decide sa fii voluntar. Ele pot fi personale, profesionale, comunitare sau sociale. La fel ca oamenii, motivatiile se schimba si evolueaza in timp. Iata cinci motive pentru a face voluntariat.
1. Cunostinte si abilitati noi
Daca esti student, indiferent de cursurile pe care le urmezi, voluntariatul poate fi extrem de util. Exista pareri conform carora voluntariatul ar distrage atentia de la studii, dar, de fapt, aceasta practica le poate completa perfect. Poti dobandi o experienta de lucru valoroasa. Poti dezvolta si invata abilitati pretioase care te vor pregati pentru domeniul muncii. In plus, iti poti crea o retea de contacte noi care te va ajuta pe viitor. Si aici poate fi valabil un cunoscut proverb: nu conteaza ce stii, conteaza pe cine stii.
2. Incredere
Vei deveni mai increzator, in tine si in mediul inconjurator. Daca esti timid, este un mod util de a-ti dezvolta abilitatile de comunicare. Vei invata sa interactionezi cu o varietate de oameni, dar si cu situatii diferite. Este un mod de a iesi din zona ta de confort si de a-ti testa limitele, cunostintele si capacitatile. Este o cale de a-ti dezvolta autonomia, gandirea critica, capacitatea de a rezolva probleme si abilitatea de a munci in echipa. Toate astea te vor face mai sigur pe tine si pe ceea ce poti si stii.
3. Angajament social
Poti deveni voluntar pentru a-ti exprima interesul pentru o anumita cauza (batrani, copii, animale, ecologie etc.). Iti doresti sa imbunatatesti anumite lucruri din comunitatea ta si sa-i ajuti si pe ceilalti din jurul tau sa participe la asta. Vrei ca ceea ce faci sa conteze si sa fii implicat in schimbarile pozitive din societate. Fiecare gest, oricat de marunt, conteaza.
4. Stil de viata sanatos
Poate pare greu de crezut, dar studiile arata ca voluntariatul reduce stresul si anxietatea. Concentrarea pe problemele altora poate diminua riscul de depresie si, la nivel fizic, reduce tensiunea arteriala. Sunt studii care au constatat ca actele aleatorii de bunatate, indiferent ca sunt la scara mare sau mica, creeaza caldura emotionala, iar creierul nostru elibereaza un hormon cunoscut sub numele de oxitocina. El dilata vasele de sange si tensiunea arteriala se reduce. Este si motivul pentru care oxitocina mai este numita si hormonul „cardioprotector”. Asadar, pentru o inima sanatoasa, fa voluntariat.
5. Calatorii, locuri si oameni noi
Anumite organizatii ofera posibilitatea de a face voluntariat in strainatate. Cu siguranta nu vei fi platit, dar este o ocazie excelenta de a descoperi tari si oameni noi, intr-un mod original. Este o experienta complet diferita de o vacanta obisnuita in strainatate. Poti alege ce gen de voluntariat ti se potriveste. Poate esti atras de voluntariatul umanitar sau cel ecologic. Poate vrei sa ajuti elefantii sau sa predai lectii copiilor din zone defavorizate. Poate vrei sa construiesti case sau sa lucrezi voluntar ca asistent medical. Optiunile sunt multe si variate, este suficient sa te informezi si sa alegi ceea ce iti doresti cu adevarat sa faci.
Indiferent de tipul de voluntariat, un lucru ramane cert. A fi voluntar inseamna sa realizezi ceva minunat pentru societate, pentru ca a face parte dintr-o comunitate inseamna si sa oferi un serviciu acesteia. Renuntarea la timpul tau pentru o cauza demna, pentru a-i ajuta pe ceilalti, este ceea ce toti ar trebui sa facem, in masura posibilitatilor fiecaruia. Rasplata este pe masura. Depinde in totalitate doar de tine.
Sursa foto: Shutterstock
Noutati