Citeste mai repede cand inveti! Iata cum!

calendar_month 12 Nov 2014, 00:00
1. Nu citi liniar
In clasa I, citeai cuvant cu cuvant textele, iar la sfarsit, aproape ca nu stiai despre ce era vorba in ele. Asta pentru ca principala ta grija era pe atunci sa citesti corect. Acum, lectura a devenit doar un instrument pentru a invata. Asadar, nu mai ai nevoie sa citesti cuvant cu cuvant pentru a intelege despre ce este vorba in text. Asadar, prima regula este sa nu citesti cuvant cu cuvant. Daca este vorba de carti pentru examene, citeste primul paragraph. Un autor bun va spune in el despre ce e vorba in urmatoarele randuri. Astfel, daca consideri ca informatia nu te intereseaza, treci mai departe. Daca este vorba de beletristica, sari peste toate pasajele “de umplutura”: descrieri lungi, dialoguri care nu au nicio legatura cu actiunea, meditatii, etc.
2. Scrie idei cheie pe marginea cartii
In scoala primara ai invatat ca nu trebuie sa “mazgalesti” cartile. In facultate ai voie sa o faci, mai ales daca ti-ai cumparat singur (xeroxat) cartile, pentru ca ele sunt facute ca sa inveti, indiferent de metoda folosita. Noteaza pe margine ideea principala de retinut de pe fiecare pagina sau o data la cateva pagini. Scriind, vei si retine informatia notata mai bine. Cand vei dori sa recapitulezi, va fi suficient sa citesti ideile cheie.
Cat de dificile pot fi intrebarile care se pun la interviul de admitere la Oxford?
3. Foloseste-te de informatia marcata de autor
Retine ceea ce e scris ingrosat, cu bullet-points, listele etc. Asta inseamna ca informatia este cu adevarat importanta si trebuie retinuta. In plus, listele sunt mai usor de memorat.
4. Foloseste fise
Cand ai inceput sa citesti (fie ca e vorba de beletristica sau carti pentru examene) ai grija sa ai langa tine niste fise dinainte pregatite. Fa-ti fise pentru personaje, fise pentru actiune, fise cu informatie cheie din manual. Chiar daca ai impresia ca pierzi timp cu ele, de fapt castigi foarte mult timp, mai tarziu, cand vei recapitula pentru examen si va fi suficient in acest sens sa arunci o privire peste fise. In plus, scriind si citind in acelasi timp, retii mult mai mult din prima.
5. Recapituleaza ce ai citit
Dupa ce ai parcurs un capitol, fie ca este vorba de beletristica sau de o materie, recapituleaza in gand ceea ce e important de retinut. Formuleaza separat pe o fisa, intrebari din acest capitol la care sa raspunzi cand vei recapitula. Formuland intrebari, vei intelege mai bine ceea ce ai studiat, iar o buna intelegere, inseamna o memorare mai rapida si mai eficienta!
Foto: supportingeducation.org
Noutati




