studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Credite de 10.000 de euro pentru studenti. Care sunt cheltuielile eligibile?

Credite de 10.000 de euro pentru studenti. Care sunt cheltuielile eligibile?

2/204269
calendar_month 02 Iul 2022, 00:00
Cu o noua scadere a numarului de studenti, Romania ia o masura mult asteptata de tinerii care isi doresc sa urmeze o facultate, dar nu au posibilitati financiare. In cadrul sedintei de Guvern de miercuri a fost adoptat proiectul prin care studentii pot contracta credite de 10.000 de euro.

Mai putini studenti in universitatile din Romania

De la un an la altul, numarul studentilor din universitatile din tara a scazut cu 6500 de tineri. Reducerea este semnificativa si vine dupa doi ani in care numarul studentilor crescuse. Potrivit statisticilor oficiale, in anul universitar 2021-2022 au fost inregistrati 554.000 de studenti. Problema este ca, desi ajung sa se inscrie la o facultate, multi tineri renunta pe parcurs si nu ajung la momentul absolvirii. Unul dintre motive il reprezinta conditiile financiare. Mai exact, lipsa unor venituri si a suportului financiar pentru a face fata cheltuielilor cu facultatea. Regiunea capitalei are in continuare cel mai mare numar de studenti inregistrati, iar zona Sud-Munteniei, cei mai putini studenti.

Credite garantate de stat pentru cazare, hrana si materiale pentru cursuri

Cursuri, materiale didactice, cazare, hrana sau transport, toate se afla pe lista cheltuielilor studentilor. Romania se aliniaza standardelor tarilor europene si celor din SUA, prin care studentii vor putea beneficia de credite garantate de stat. Potrivit proiectului adoptat miercuri de Guvern, studentii, inclusiv masteranzii si doctoranzii, vor putea contracta credite cu o valoare maxima de 10.000 de euro, cu garantia statului de 80%.

Pentru studenti, in categoria cheltuielilor eligibile se vor incadra: sumele necesare publicarii unor lucrari stiintifice, inclusiv lucrari in urma finalizarii studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata in avans a chiriei (locul la camin sau o chirie in sistemul privat), dar si alte nevoi personale.

In prezent, pentru a putea contracta un credit, un tanar trebuie sa ofere dovada veniturilor si totodata i se solicita si o garantie, de exemplu, pe o proprietate a parintilor.

Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro