CUI FOLOSESC CUTREMURELE
6/6708
calendar_month 11 Ian 2008, 00:00

In ciuda consecintelor catastrofale, miscarile tectonice au si efecte benefice, sustin cercetari de ultima ora.


Doua studii recente demonstreaza ca terifiantele cutremure de pamint pot avea si efecte benefice pentru om. In trecutul geologic, seismele au fost o conditie esentiala pentru aparitia vietii pe Pamint, iar mai nouse pare ca vor putea ajuta medicina sa prevada atacurile de epilepsie. Miscarile placilor tectonice se afla la originea configuratiei actuale a continentelor, dar si a marilor lanturi muntoase. Dinamica subpaminteana este, de asemenea, o conditie fara de care viata si organismele complexe n-ar fi putut aparea pe Terra. aPlacile tectonice sint esentiale pentru viata asa cum o cunoastem noia, afirma specialista in geologie Diana Valencia, de la Universitatea Harvard, citata de LiveScience.com.


Cercetatoarea mai spune ca, potrivit calculelor, acu cit planeta cu o suprafata solida este mai mare, cu atit cresc sansele ca ea sa fie locuibilaa. Studiile geologilor indica faptul ca planetele ideale pentru existenta cutremurelor sint de obicei mai mari decit Pamintul. Planeta noastra ar fi un caz-limita, ideeconfirmata de faptul ca planeta Venus, putin mai mica decit a noastra, este inactiva la nivel tectonic, explica LiveScience. aCu cit o planeta este mai mare, cu atit mai favorabile vor fi conditiile pentru dinamica tectonicaa, intareste Diana Valencia.


Aparitia vietii pe Pamint avea, asadar, nevoie de cutremure. Contactele produse intre placile tectonice au condus la reciclarea dioxidului de carbon si, mai departe, la aparitia efectului de sera necesar pentru pastrarea unei temperaturi ablindea de-a lungul virstelor geologice. Valencia a observat mai multe planete, de la doua pina la 10 ori mai mari decit Pamintul, ajungind la concluzia ca, o data ce creste marimea planetei, sporeste si probabilitatea sa existe suficiente socuri tectonice pentru a elibera dioxid de carbon. Ceea ce ofera oamenilor de stiinta speranta ca ar putea exista viata si in alte colturi ale universului.


Cutremurele au contribuit la aparitia vietii, inclusiv a omului, dar tot ele vor ajuta la mai buna tratare a epilepsiei, relateaza cotidianul aThe Guardiana, plecind de la studii realizate la Universitatea din Kansas. Tehnicile de predictie a cutremurelor ar putea fi de folos pentru anticiparea crizelor de epilepsie, datorita asimilaritatilor iesite din comun dintre datele seismologice si cele privind activitatea electrica a creierului dinainte si de dupa atacurile epilepticea, informeaza cotidianul britanic. Astfel, s-a observat ca ambele genuri de evenimente sint precedate de vibratii abia detectabile si ca intervalul de la un soc la altul este constant pentru fiecare bolnav sau epicentru.


Cele doua tipuri de evenimente se apropie si in privinta transmiterii socului. aCrizele epileptice se nasc brusc intr-o regiune a creierului si apoi se extind asupra intregului organ. La fel de brusc apare si vibratia cutremurului, centrata in jurul unui punct destul de bine definita, informeaza aThe Guardiana. Toate aceste analogii ii provoaca pe oamenii de stiinta sa caute legile matematice similare care guverneaza cele doua niveluri, geologic si neurologic. Medicul Ivan Osorio, de la Universitatea din Kansas, a aratat in ce fel frecventele seismelor si ale episoadelor epileptice pot fi descrise cu ajutorul unor relatii matematice (alegile-puterea) care pot explica frecventa unor evenimente ce, aparent, sint haotice, relateaza aThe Guardiana.


Osario mai crede ca descoperirea similaritatilor matematice dintre activitatea seismica si cea electrica de la nivelul creierului vor putea fi de folos pentru anticiparea si prevenirea atacurilor epileptice. aSe profileaza, astfel, o noua directie de cercetare legata de prezicerea acestor socuri plecind de la relatiile stabilite intre aceste fenomenea, spune neurologul american.


Pe de alta parte, doctorul Matthew Walker, de la Universitatea din Londra, se multumeste sa declare pentru aThe New Scientista ca inedita cercetare a corelatiilor dintre fenomenele geologice si cele mintale pleaca de la un aconcept interesanta, ce-ar putea scoate la iveala ao metoda predictiva revolutionara pentru viata oamenilora. Numai ca, inainte de a ne face sperante, ar fi bine sa vedem ce roade are aceasta metoda in practica, atrage atentia profesorul londonez cu o umbra de scepticism.


Sursa : Cotidianul.ro