Cum gestionezi traiul la comun in perioada studentiei?
calendar_month 18 Ian 2022, 00:00
Se spune că, pentru a simți cu adevărat ce înseamnă studenția, trebuie să locuiești măcar un an în cămin. Într-adevăr, viața de cămin poate fi o experiență extraordinară, iar dacă vei ști cum să gestionezi traiul la comun, peste ani îți vei aminti cu drag de serile de mai petrecute în foișorul din fața căminului, de cina pregătită la comun sau de nopțile albe petrecute pe holuri, socializând mai mult decât repetând pentru examenul de a doua zi.
Încă din primele zile, vei observa că în cămin dinamica socială se modifică. Este necesar să dai dovadă de flexibilitate și adaptabilitate pentru a conviețui alături de persoane pe care poate nu le cunoști sau care au tabieturi și pasiuni complet diferite de ale tale. Iată câteva sfaturi pentru a face față cu brio vieții de cămin.
Din când în când va trebui să împarți
Fie că ne referim la pachetul de acasă, la timpul dedicat vizionării competițiilor sportive sau la împrumutatul cursurilor, vine un moment în care, ca student ce locuiește în cămin, va trebui să dai dovadă de generozitate. Oricum deja împarți camera de cămin, nu?
Dacă există un singur televizor în cameră, iar fiecare coleg vrea să vizioneze alt post în același timp, s-ar putea să apară o problemă ceva mai serioasă decât împrumutatul cursurilor. O soluție ar fi să creați o pușculiță comună la care să contribuie fiecare săptămânal cu o mică sumă de bani. Scopul final al fondurilor ar putea fi achiziționarea modelului detelevizor samsung care oferă posibilitatea de a viziona patru posturi simultan. Ar putea fi o soluție de luat în calcul pentru a-ți asigura un trai la comun armonios.
Camarazi de studenție, nu doar cunoștințe
Fie că vei avea aceiași colegi de cameră pentru un an sau pentru toată perioada facultății, ar trebui, încă de la început, să pleci de la premisa că un trai armonios depinde în mare parte de toleranța pe care o manifești în relațiile cu ceilalți.
Este posibil ca printre colegii de cameră să nimerești persoane foarte diferite de tine, însă acesta nu este un motiv să nu socializezi sau să nu stabilești o relație cordială. Nu se știe în ce seară îți pierzi cartela de intrare în cămin și singurul coleg aflat în cameră e chiar persoana de care nu ai făcut niciun efort să te apropii. Supraviețuirea în cămin se bazează pe ajutor reciproc. De aceea, ar trebui să vezi în colegii de cameră niște camarazi, nu doar simple cunoștințe.
Stabiliți regulile camerei de la bun început
Stabilirea unor reguli de la care să nu vă abateți pe perioada cât veți împărți aceeași cameră de cămin reprezintă cea mai bună inițiativă spre a vă asigura o bună conviețuire. În acest fel puteți stabili împreună cine și când duce gunoiul, care sunt zilele de curățenie, cine este responsabil cu aprovizionarea și orice alte mici detalii organizatorice care, lăsate la voia întâmplării, pot genera divergențe și animozități între colegi.
Obișnuiește-te cu gălăgia
Trebuie să știi de la bun început că în cămin nu vei avea parte întotdeauna de seri liniștite, iar uneori chiar și în ziua în care repeți pentru examen s-ar putea să dai peste un grup de studenți care tocmai sărbătoresc nota de trecere obținută la materia aceea imposibilă. Trebuie să te înarmezi cu răbdare și empatie, asta cel puțin în primul an. În anul al treilea deja vei avea imunitate, iar petrecerea de deasupra nu mai poate sta în calea somnului tău.
Limitează-te la strictul necesar în ce privește bagajul de cămin
Oricât de tentat ai fi să iei cu tine tot șifonierul de acasă, să știi că dulapurile de la cămin nu sunt chiar încăpătoare, iar de cele mai multe ori nu ai nici exclusivitate în utilizare. Imaginează-ți cum ar arăta camera de cămin dacă toți colegii și-ar aduce hainele și toată încălțămintea de acasă. O soluție în acest sens ar fi să te ghidezi după sezon și să iei cu tine hainele pe care le vei purta în anotimpul în care te afli.
Viața de student te expune la situații pe care nu le-ai mai experimentat până la acel moment. Iar dacă alegi să locuiești într-un campus universitar, cu siguranță vei cunoaște oameni noi alături de care vei trăi momente memorabile, dar vei trece și prin momente dificile și mici neînțelegeri. Poți alege să gestionezi pe loc situațiile noi la care vei fi expus sau te poți pregăti pentru ele, pentru a avea parte de o studenție memorabilă.
Sursa foto: Unsplash.com