studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Cum iti asiguri stabilitatea financiara cand lucrezi pe cont propriu

Cum iti asiguri stabilitatea financiara cand lucrezi pe cont propriu

2/204163
calendar_month 27 Dec 2021, 00:00
Lucrul pe cont propriu are cu siguranță o mulțime de avantaje, începând cu programul flexibil și până la obținerea veniturilor de care ai nevoie. Poți alege proiectele în care dorești să te implici, în funcție de abilitățile tale și de provocările pe care dorești să le încerci. În plus, ești propriul tău șef, știi exact ce ai de făcut și îți stabilești prioritățile conform cu programul pe care ți l-ai stabilit.

Însă lucrul pe cont propriu, fie că ai un business sau ai decis că viața de freelancer ți se potrivește cel mai bine, vine împreună cu un grad de nesiguranță și cu o mulțime de responsabilități de ordin financiar. Stabilitatea financiară este una dintre cele mai mari provocări atunci când ești propriul șef, mai ales în contextul unei piețe a muncii dinamice și plină de necunoscut.

Construiește-ți o strategie financiară pe termen lung

Chiar dacă tendința este să te bucuri imediat de banii câștigați, cea mai bună strategie pentru un freelancer sau pentru o persoană care și-a deschis propriul business este să ia în considerare în primul rând viitorul. Cantitatea de proiecte și veniturile lunare nu sunt fixe și se poate întâmpla ca într-o lună să câștigi suficient pentru nevoile tale, sau chiar mai mult, însă luna viitoare situația se poate schimba complet.

Nu există o rețetă general valabilă, însă gestionând cu atenție resursele și construind o strategie sustenabilă, pe termen lung, îți poți asigura stabilitatea financiară și confortul, chiar și în cazul în care piața este nesigură.

Îți poți asigura stabilitatea financiară, indiferent de veniturile pe care le încasezi lunar, prin asigurarea unui fond pentru situații de urgență și prin economii lunare. Stabilește un anumit procent din venituri pe care să îl direcționezi către un fond de economii și un fond pentru situații de urgență, care vor deveni plasa ta de siguranță pentru situațiile dificile.

Totodată, este înțelept să iei în considerare și perioadele în care lucrurile nu merg așa cum ai sperat și situații care te pot destabiliza. Un instrument financiar care te poate ajuta să ai grijă de viitorul tău esteasigurarea de viata, o modalitate la îndemână pentru a te proteja în situații neprevăzute. Analizează împreună cu un specialist ce produs ți se potrivește cel mai bine și pentru ce situații îți dorești protecție financiară și fă o alegere în funcție de prioritățile tale actuale și viitoare.

Planifică-ți eficient bugetul personalEste important ca pașii descriși mai sus să fie susținuți de o planificare eficientă și bine gândită a bugetului personal.

Cea mai simplă metodă este de a nota toate sumele de bani pe care le încasezi într-o lună, cheltuielile recurente și economiile, fie că este vorba despre o asigurare de viață, un fond de urgențe sau investiții. După ce calculezi toate veniturilor și cheltuielilor, poți decide destinația sumei rămase. Poate dorești să pui bani deoparte pentru o vacanță, pentru un curs pe care dorești să îl urmezi sau pentru practicarea unui sport.

Planificarea și prioritizarea cheltuielilor sunt necesare indiferent de domeniul de activitate și de veniturile pe care le realizezi. Este recomandat să păstrezi o evidență a cheltuielilor și încasărilor și să te asiguri că lucrezi eficient și că eforturile tale sunt răsplătite pe măsură.

Specializează-te în mai multe domenii

Este important să ai pregătit un plan B, care să te ajute să depășești momentele dificile. O investiție sigură pe termen lung este cea în formarea profesională. Fie că este un domeniu conex de activitate cu ceea ce faci în mod obișnuit, sau este un domeniu complet diferit, gândește-te care sunt acele lucruri care se caută în permanență, sau care sunt considerate de nișă.

Te poți înscrie la o mulțime de cursuri online, în urma cărora să obții o diplomă ce atestă că ai competențe în domeniul respectiv, pentru a te putea reorienta atunci când situația o cere.

Organizează-ți timpul și fii eficient

Una dintre capcanele lucrului pe cont propriu este aceea că ești tentat să te implici în foarte multe proiecte, ceea ce poate avea rezultatul invers față de cel pe care mizai.

Pentru a te menține în topul preferințelor clienților cu care lucrezi, este important să livrezi întotdeauna servicii de calitate, la timp. De aceea, este recomandat să acorzi atenție fiecărui proiect în parte și să te concentrezi pe fiecare în egală măsură.

Alege acei clienți cu care poți dezvolta o relație pe termen lung, bazată pe încredere și corectitudine. Calitatea serviciilor pe care le oferi îți aduce în schimb clienți de calitate și, implicit, venituri substanțiale și recomandări.

Stabilitatea financiară este esențială pentru orice afacere, fie că vorbim despre un business sau de freelancing. Dacă ai ales să lucrezi pe cont propriu, este important să te organizezi cât mai eficient lună de lună și să faci câteva investiții ce te vor ajuta pe viitor sau în perioadele în care nu realizezi veniturile dorite.

Sursa foto: Shutterstock