Cum iti protejezi masina daca o tii o perioada indelungata in parcare
3/38885
calendar_month 15 Nov 2021, 00:00
Trebuie sa recunoastem, nu este cea mai buna perioada a anului pentru pasionatii de condus. Mai sunt cateva saptamani pana cand vine iarna, de restrictii si, cel putin pentru moment, de carantina nu am scapat, pretul combustibilului a crescut, asa ca nu e o idee deloc rea sa tragem masina pe dreapta, cel putin pentru o perioada.

Cand vine vorba de autoturisme, insa, inactivitatea poate avea efecte neplacute si duce la aparitia unor probleme care pot sa dea batai de cap peste cateva luni sau chiar saptamani, cand va pleca iarasi la drum. Iata care sunt principalele masuri de precautie pe care le poti lua, pentru ca masina ta sa nu aiba de suferit daca sta prea mult in parcare.

Parcheaza masina intr-un loc sigur

Locurile de parcare sunt la mare cautare in toata tara, dar mai ales in orasele aglomerate, care sunt si centre universitare. E dificil sa gasesti un loc bun unde sa lasi masina pentru o perioada mai lunga de timp. Daca nu ai norocul sa detii sau sa poti inchiria o parcare subterana, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru ca masina ta sa nu aiba prea mult de suferit.

In primul rand, nu parca pe strazi aglomerate. Traficul intens aduce cu sine un risc mai mare de producere a unui accident si nu e chiar placut sa-ti gasesti masina zgariata dupa cateva saptamani in care nu ai mai folosit-o. Pe de alta parte, si praful se va depune intr-o cantitate mai mare. Cauta un loc de parcare pe o strada retrasa, chiar daca iti ia mai mult sa ajungi la ea.

Incearca sa eviti parcarea sub un copac, pentru ca frunzele si alte resturi pot bloca gurile de ventilatie. Ca sa feresti bordul de razele soarelui, poti folosi un paravan solar, o metoda eficienta care tine departe razele ultraviolete de tapiterie si de celelalte zone sensibile din interiorul masinii.

Instaleaza sisteme de protectie antifurt

O masina lasata in parcare prea mult timp poate deveni interesanta, sa zicem, pentru anumite persoane. Chiar daca posibilitatile ca un autoturism sa fie furat sunt destul de mici, e o idee buna sa investesti niste bani in cateva sisteme de protectie. Un antifurt pentru volan este cel mai la indemana, se instaleaza usor si are o eficienta ridicata.

Alarma auto este una dintre metodele clasice de protectie antifurt, insa nu garanteaza intotdeauna ca tentativa nu reuseste. Poti completa sistemul cu o camera de bord care se activeaza la miscare. E utila si in cazul unor posibile accidente si, mai mult, daca optezi pentru un model dotat cu wi-fi, poti verifica direct de pe telefonul tau ce se intampla cu masina.

Porneste motorul o data pe saptamana

Chiar daca vehiculul nu este folosit, bateria isi va pierde in continuare din putere. Data viitoare cand pleci la drum, asigura-te ca acumulatorul e incarcat. Pentru a-l mentine in cea mai buna stare, e recomandat sa pornesti motorul o data pe saptamana, timp de cateva minute.

Si, totodata, nu uita sa cureti bornele bateriei: se intampla frecvent sa se corodeze, iar asta poate cauza neplaceri data viitoare cand te urci la volan. Asa ca verifica daca au aparut scurgeri de culoare verde in jurul bornelor si, daca e cazul, mergi cu masina in service pentru a le curata.

Pe de alta parte, daca tot pornesti motorul pentru a pastra bateria incarcata, e o idee buna sa dai drumul si la aerul conditionat si sa-l treci prin toate etapele, chit ca in perioada asta nu e cald afara.



Fa revizia la timp

Atunci cand lasi masina in parcare cu lunile, asta nu inseamna ca revizia periodica poate sa mai astepte pana cand vei avea din nou nevoie de autoturism. Uleiul trebuie schimbat la intervale regulate pentru ca, spun specialistii, fluctuatiile de temperatura pot sa-i afecteze calitatea. Daca vrei sa stii care e perioada maxima permisa intre revizii, cel mai bine e sa verifici cartea tehnica a masinii.

Combustibilul se deterioreaza si el, odata cu trecerea timpului, insa autoturismele mai noi vin prevazute cu sisteme care limiteaza oxidarea benzinei sau motorinei si ii prelungesc viata. Daca stii ca urmeaza sa tragi masina pe dreapta o perioada mai indelungata, cel mai bine e sa faci plinul inainte, pentru ca in felul acesta rezervorul e protejat de rugina care ar putea sa apara din cauza condensului.

Verifica periodic presiunea in cauciucuri

La fel ca si in cazul reviziei, nici anvelopele nu trebuie trecute cu vederea. Cauciucul are tendinta sa se deformeze daca sta prea mult pe loc, asa ca cea mai buna solutie pe care o ai la dispozitie e sa scoti masina la plimbare din cand in cand.

Pe de alta parte, anvelopele au prostul obicei sa piarda aer in timp, mai ales atunci cand autoturismul nu este folosit. Aceasta problema poate fi contracarata cu usurinta cu un drum la vulcanizare, unde poti adauga o cantitate mai mare de aer decat de obicei.

Bineinteles, cand vei pleca din nou la drum, dupa saptamani in care masina a ramas pe loc, prima oprire trebuie sa fie tot la vulcanizare, pentru a umfla anvelopele la presiunea potrivita. Gasesti valoarea optima pe pragul portierei soferului. Pe anvelope este inscriptionata presiunea maxima la care pot fi umflate.

Asadar, o masina este o investitie serioasa si e important sa fie protejata, pentru ca altfel s-ar putea sa necesite cheltuieli mult mai mari. Chiar daca o vei lasa in parcare, fie din cauza restrictiilor, fie pentru ca nu mai ai nevoie de ea atat de mult pe cat ai fi crezut la inceput, poti sa o pastrezi in conditii optime de drum cu un dram de atentie si investitii minime.

Sursa foto: Shutterstock