Cum ne poate afecta secunda in plus a anului 2015?

calendar_month 09 Ian 2015, 00:00
De ce avem nevoie de o secunda in plus?
Secunda in plus adaugata ceasului nu este o premiera, acest lucru mai intamplandu-se de 25 de ori din anul 1972 si avand rolul de a preveni situatii precum, experimentarea unui apus de soare la ora 8. 30 dimineata, de exemplu. Motivul pentru care aceasta secunda in plus adaugata ceasului este necesara, este faptul ca miscarea de rotatie a Pamantului a incetinit in ultimii ani.
Miscarea de rotatie a planetei incetineste sau se accelereaza din diferite motive. Potrivit oamenilor de stiinta, cutremurele mari care au loc pe Terra, pot accelera miscarea de rotatie (facand zilele mai scurte), in timp ce schimbarile naturale din punctele de elevatie ale planetei (precum muntii submarini) pot incetini miscarea de rotatie. Unele voci sustin ca adaugarea unei secunde ceasului nu este insa o solutie prea buna din cauza consecintelor tehnice pe care aceasta le are.
Cum afeceaza o secunda in plus calculatoarele?
In aceasta ordine de idei, ultima data cand s-a intamplat acest lucru, in anul 2012, site-uri mari precum Reddit, LinkedIn sau Yelp s-au confruntat cu intreruperi temporare de servicii. Atunci, site-ul Reddit a cazut pentru aproximativ o ora si jumatate, ceea ce nu ar fi pana la urma o paguba atat de mare. Adaugarea secundei in plus ceasului a afecat insa si functionarea sistemului de rezervari a unei mari companii de rezervari aeriene, ceea ce a dus la perturbarea planurilor de zbor pentru mai multe companii aeriene mari.
Potrivit The New York Daily News, astfel de probleme apar din cauza ca multe sisteme de calcul nu sunt capabile sa recunoasca aceeasi secunda de doua ori.
Solutia propusa de Google pentru evitarea unor astfel de probleme in viitor este tehnica “"leap smear" care inseamna in mare sa adauge treptat pe parcursul unei zile cateva milisecunde ceasului, astfel incat modificarea sa nu mai trebuiasca sa fie facuta intr-un moment precis. Vom vedea cat de eficienta este aceasta tehnica, in luna iunie a acestui an!
Foto: telegraph.co.uk
Noutati




