Cum negociezi o marire de salariu in vremuri de criza?

calendar_month 30 Oct 2022, 00:00
In negocierea conditiilor financiare, angajatul trebuie sa acorde atentie unor factori decisivi: circumstantele potrivite, argumente clare, competentele si implicarea in activitatea companiei, responsabilitati in plus si alte beneficii extrasalariale.
1. Alege un moment oportun: nu initia o discutie cu sefii despre marirea salariului intr-un moment in care compania tocmai a pierdut un proiect important, un partener strategic sau intr-o situatie tensionata. Negocierea risca sa esueze! Totodata, este recomandat sa eviti constrangerile de tipul: “daca nu-mi mariti salariul, plec la concurenta”! Incearca sa te pui te cealalta parte a baricadei. Crezi ca sefii tai isi mai doresc o colaborare cu cineva care profita de o situatie de criza pentru a santaja? Cu siguranta nu! Cel mai bine este sa analizezi inainte evolutia din ultima perioada a companiei, contributia pe care ti-au adus-o pe anumite proiecte, cantitatea de munca prestata si ulterior sa prezinti acest peisaj angajatorului, in timpul negocierii!
2. Competente, implicare, responsabilitati: daca iti doresti o marire de salariu, trebuie sa iei in calcul aceste elemente. La mijloc este vorba despre un business care trebuie sa fie profitabil de ambele parti: tie sa-ti aduca beneficii financiare, companiei sa-I aduca profit. Astfel, accentual in timpul negocierii trebuie sa il pui pe calitatea muncii tale, eforturile depuse in ultima perioada, rolul tau in companie, valoarea muncii tale pentru companie. Totodata, ai sanse mai mari sa obtii o marire sau alte beneficii, daca arati ca esti deschis la o pozitie noua, la noi responsabilitati. Cum as putea contribui la dezvoltarea firmei, astfel incat sa primesc un salariu mai mare? Aceasta este o intrebare pertinenta.
3. Fa-ti reclama, dar doar daca este sustinuta de fapte concrete: vorbeste-i sefului despre realizari, adu in discutie propuneri pentru dezvoltarea companiei, aminteste despre calificarile tale si despre randamentul profesional, dar ai grija sa fie sustinute de dovezi. Daca obisnuiesti sa intarzii sau daca lasi de obicei proiectele pe ultima suta de metri, atunci solicitarea ta nu este sustinuta de faptele tale si sansele sa primesti salariu mai mare sunt reduse.
4. Arata-te interesat de soarta firmei: o pozitie de genul – “eu muncesc si vreau bani mai multi, nu-mi pasa mie ca firma n-are profit” nu-ti va garanta succesul la negociere. Din discursul tau trebuie sa reiasa ca iti pasa de soarta companiei, ca vrei sa ajuti la evolutia firmei, ca esti constient de situatia economica din prezent si de eforturile angajatorului.
Citeste continuarea articolului pe www.risco.ro
Noutati




