Cum sa ai grija de pielea ta vara
calendar_month 04 Aug 2021, 00:00
Temperaturile ridicate si umiditatea din aer pot duce la uscarea pielii, care este mult mai predispusa la deshidratare ca in alt anotimp. Clorul din apa piscinelor da senzatia de strangere a pielii, care este afectata si se usuca mult mai repede. In timpul verii transpiram foarte mult si pierdem multe lichide din corp, iar riscul de deshidratare creste. De asemenea, aerul conditionat si dusurile fierbinti usuca pielea.
Arsurile solare sunt o problema comuna pe timpul verii, cauzata de expunerea prelungita la soare si de ingrijirea necorespunzatoare a pielii inainte de plaja sau inainte de a sta afara, in soare, pentru o perioada mai lunga de timp. Aceasta problema poate parea minora si inofensiva, dar, in timp, poate cauza probleme grave de sanatate.
Ce trebuie sa stii inainte de a te expune la soare
Vara avem tendinta de a ignora nivelul mare de radiatii la care suntem expusi, mai ales la mare, unde temperatura mai scazuta a apei si briza amelioreaza temporar starea pielii si avem senzatia ca pielea este protejata. Imediat ce vremea se face frumoasa, incepem sa ne gandim la vacanta si cautam calatorii in strainatate, la munte sau cea mai buna varianta de cazare Mamaia, asa ca este recomandat sa luam in considerare, inainte de a pleca, si cum sa ne protejam pielea pentru a avea o vacanta reusita.
O alta problema cu care ne putem confrunta cand temperaturile sunt ridicate este deshidratarea, asa ca cel mai bun lucru pe care il putem face este sa bem cat mai multe lichide. Razele soarelui sunt extrem de puternice, mai ales la plaja, de aceea este esential sa ne mentinem organismul hidratat, pentru ca transportul substantelor nutritive si al oxigenului catre celule sa se desfasoare corespunzator. Este recomandat sa consumam cel putin 2 litri de lichide zilnic, apa, ceaiuri sau limonada. Consumul de bauturi carbogazoase, alcool si cafea, mai ales in cantitati mari, favorizeaza deshidratarea organismului, iar una dintre consecinte este imbatranirea rapida a pielii. Poti verifica foarte simplu daca organismul tau este suficient hidratat: prinde si strange usor cu 2 degete pielea de pe spatele palmei timp de cateva secunde. Daca pielea isi revine rapid la forma initiala, inseamna ca organismul tau este hidratat corespunzator.
La plaja, la piscina, chiar si in perioadele scurte in care corpul este expus la actiunea razelor solare, este necesar sa iti protejezi pielea. Pielea are tendinta de a se usca mult mai repede in sezonul cald, iar astfel creste riscul de imbatranire prematura a tenului si pot aparea riduri, pete si linii fine. Nu uita sa iei cu tine o crema cu factor mare de protectie solara si sa o folosesti ori de cate ori simti nevoia. Cremele cu factor de protectie solara sunt recomandate chiar daca nu stai la plaja si esti expusa doar pentru perioade scurte de timp, pentru ca, in timp, efectele nocive ale razelor solare deshidrateaza pielea si o imbatranesc.
Protejeaza-te impotriva arsurilor solare!
Cea mai buna metoda de a-ti ingriji pielea, avand in acelasi timp grija si de sanatatea ta, este sa folosesti produse destinate tipului tau de piele, care nu contin substante toxice.
In cazul in care pielea a suferit arsuri solare, dar acestea sunt superficiale, nu este nevoie de un consult medical, poti ameliora zonele de piele afectate prin aplicarea de comprese reci (este important sa nu folosesti niciodata sapun pentru a te spala pe zonele cu arsuri solare, pentru ca vei irita si mai rau pielea), consuma multe lichide pentru a preveni deshidratarea, evita sa spargi basicile formate pe piele, pentru a evita aparitia infectiilor. In cazul in care aceste basici se sparg, este necesar sa cureti foare bine zona si sa aplici un unguent cu antibiotic.
Cand apar primele semne ale arsurilor solare, este important ca in primul rand sa eviti total expunerea la soare. In general, arsurile solare pot fi tratate acasa, fara a fi nevoie de un consult de specialitate, dar in cazurile mai grave, trebuie sa mergi de urgenta la un medic, pentru ca poti intra in soc termic. Mergi imediat la spital daca ai o stare generala de rau, frisoane, varsaturi sau febra, dupa ce ai petrecut mai multe ore in soare la plaja.
Pentru a evita toate aceste neplaceri, cel mai bine este sa previi! Foloseste intotdeauna o crema cu protectie solara inainte de expunerea la soare, aplica asa cum este mentionat in instructiunile de folosire si evita expunerea la soare in intervalele orare in care acesta este foarte puternic.
Expunerea controlata la soare este extrem de benefica pentru sanatatea pielii, insa, in mod necontrolat, provoaca in prima faza leziuni, iritatii, exfolierea pielii sau pur si simplu roseata. Problema este ca expunerea prelungita sau foarte frecventa, o zi dupa alta, poate transforma aceste mici daune in leziuni mai grave si atunci apar petele, pielea isi pierde consistenta si apar ridurile. Limiteaza pe cat posibil expunerea la soare la orele amiezii si nu uita de hidratare!
Sursa foto: Pixabay
Noutati