studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Cum sa castigi bani si experienta pe piata muncii in timpul studentiei

Cum sa castigi bani si experienta pe piata muncii in timpul studentiei

2/204090
calendar_month 19 Iul 2021, 00:00
Sa lucrezi cu jumatate de norma in timp ce esti student este o modalitate excelenta de a capata experienta, de a cunoaste oameni care, ulterior, te pot ajuta in cariera si, mai presus de toate, de a castiga bani pentru a-ti satisface nevoile.

In timpul facultatii, cursurile sunt prioritare, de aceea este important sa identifici acele joburi care iti ofera flexibilitate. Posibilitatea de a alege orele de lucru, precum si cea de a avea mai mult timp liber inaintea unor examene, astfel incat sa ai timp sa inveti, reprezinta un detaliu esențial de care trebuie sa tii cont, cand iti cauti un loc de munca part-time.

Totodata, este esential ca locul de munca ales sa nu fie unul stresant, pentru ca altfel capacitatea de a te concentra asupra studiului ar putea sa scada.

Nu in ultimul rand, este bine sa identifici acele joburi care fie te ajuta sa dobandesti abilitati esentiale pentru viitoarea ta profesie, fie iti ofera castiguri salariale substantiale. Astfel, vei putea sa iti indeplinesti anumite dorinte, care contribuie la dezvoltarea ta profesionala. Banii castigati iti pot fi de folos pentru a calatori mai mult si astfel sa cunosti culturi diferite si sa intalnesti oameni care sa te inspire ori te pot ajuta sa iti achizitionezi anumite obiecte care sa-ti fie de folos pentru a te concentra asupra hobby-urilor tale: casti si microfon performante, daca esti pasionat de gaming sau adori sa asculti muzica, bicicleta profesionala, daca îți place sa faci drumetii pe munte, ori cele mai noi smartphone-uri sau computere, daca esti interesat de tehnologie.

Iata cateva joburi la indemana care te pot ajuta sa castigi bani in timpul studentiei:

Mediator

Daca esti foarte bine pregatit pe un anumit subiect, poti alege sa oferi meditatii liceenilor care vor sa se inscrie la facultatea la care studiezi tu. Avantajul acestui job part-time este ca poti sa lucrezi remote, oferind meditatii online, astfel ca vei economisi timpul pe care in mod normal il pierzi in trafic. Mai mult decat atat, te ajuta sa nu uiti informatii care iti vor fi de folos in cariera.

Dadaca

Unul dintre joburile la mare cautare este cel de dadaca. Aceasta oportunitate se iveste mai ales in timpul verii, cand cele mai multe gradinite si scoli sunt inchise. Pentru parintii care au un loc de munca full-time, muncesc de la birou si nu se pot baza pe sprijinul bunicilor ori al rudelor pentru a avea grija de copii, angajarea unei persoane care sa stea cu cei mici este o necesitate. Insa, acest job este o oportunitate si in timpul anului. Pentru ca nu intotdeauna programul parintilor se potriveste cu cel al unitatii de invatamant in care merge copilul, au nevoie de ajutor pentru a-l lua pe cel mic de la gradinita ori de la scoala si pentru a sta cu el pana ajung ei acasa.

Ospatar

Un alt loc de munca in care poti castiga sume considerabile si poti avea un program flexibil este intr-un restaurant ori o cafenea. Pentru a fi ospatar, trebuie sa fii o persoana prietenoasa, care sa comunice usor cu clientii si sa fie atenta la nevoile lor. Munca intr-un restaurant ori intr-o cafenea iti ofera posibilitatea sa ai un salariu fix si, uneori, sa iti dublezi veniturile din bacsisurile oferite de clienti.

Indiferent de locul de munca pe care il vei avea in timpul studentiei, orice experienta pe piata muncii iti va fi folositoare dupa terminarea studiilor, deoarece te invata sa fii responsabil si sa interactionezi mai usor cu oamenii.Sursa foto: pikselstock/ Shutterstock