Cum sa compari eficient creditele pentru a-l gasi pe cel mai bun
3/39018
calendar_month 15 Iul 2022, 00:00
O simplă căutare pe Google îți arată că există câteva zeci bune de oferte de creditare ale băncilor și IFN-urilor de pe piața financiară din România, iar diferențele dintre acestea sunt semnificative, de cele mai multe ori cazuri. Drept urmare, este musai sa analizezi de la A la Z cât mai multe soluții financiare pentru a o putea identifica pe cea mai bună.

Ce-i drept, poți fi tentat să crezi că banca la care ești deja client îți poate oferi cel mai avantajos împrumut. Însă, dacă nu compari mai multe credite de la diverse instituții financiare, nu poți avea garanția că ai făcut o afacere bună. Trebuie să ții cont de faptul că până și o diferență de doar 0,5% între dobânzile mai multor credite are efecte considerabile asupra bugetului tău lunar. În fond și la urma urmei, cine își dorește să plătească pentru un împrumut mai mult decât este cazul?

În cele ce urmează, îți vom oferi câteva sfaturi care te vor ajuta să compari într-un mod eficient împrumuturile, astfel încât să găsești o soluție de creditare care să nu-ți transforme viața într-un calvar.

Fă o trecere în revistă a dobânzilor

Când spui „credit”, primul lucru care îți vine în minte este probabil dobânda. Aceasta reprezintă un factor important în funcție de care să compari împrumuturile, însă nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare.

Înainte de a alege un anumit produs financiar, informează-te despre nivelul dobânzilor percepute de bănci și de IFN-uri. Trebuie să știi că, deseori, instituțiile de creditare pregătesc campanii de reducere a dobânzilor la creditele de nevoi personale sau la cele nebancare (urgente ori rapide).

În paralel, poți găsi chiar și credite lipsite de dobândă. Astfel de soluții financiare fac parte din portofoliul anumitor IFN-uri. Concret, poți scăpa de dobândă în cazul în care accesezi primul împrumut nebancar. Tre să fii foarte atent pentru că poți pierde rapid acest avantaj dacă ajungi în situația de a-ți achita ratele cu întârziere: costurile devin piperate, DAE (Dobânda Anuală Efectivă) sărind chiar și de 7.000 %.

Și dacă apelezi la bănci poți beneficia de anumite avantaje. De exemplu, poți plăti o dobândă mai mică dacă optezi pentru mutarea salariului la banca de la care accesezi împrumutul și dacă te gândești să închei și o poliță de asigurare de viață și pentru situații neprevăzute.

Cercetează toate costurile suplimentare

Comparând creditele de nevoi personale, vei putea să descoperi cele mai scăzute dobânzi practicate de bănci sau IFN-uri. Nu trebuie să pierzi ore sau chiar zile pentru a „vâna” cea mai mică dobândă de pe piața financiară pentru că aceasta nu îți poate oferi garanția că alegi cel mai ieftin împrumut. Poți fi încântat pe moment, însă, rapid, bucuria ta poate fi umbrită din cauza costurilor suplimentare care însoțesc unele oferte de creditare și pe care, pe parcursul perioadei de rambursare, le vei plăti din propriul buzunar.



Cel mai indicat este să optezi pentru un împrumut cu o dobândă mai redusă și cu un număr restrâns de comisioane. Evident, și valoarea acestora ar trebui să fie cât mai scăzută. Doar dacă pui în balanță mai multe oferte financiare vei putea găsi un credit echitabil.

Unele bănci percep comisioane pentru analiza dosarului sau pentru administrarea împrumutului. În paralel, anumite IFN-uri te pot „taxa” suplimentar dacă soliciți o rescadențare, dacă optezi pentru a-ți fi aduși banii cash la domiciliu ori în cazul în care dorești o refinanțare externă.

Când vine vorba despre costuri suplimentare, îți recomandăm să arunci o privire și asupra dobânzilor penalizatoare pe care le-ai putea suporta în cazul unor întârzieri la plata ratelor, mai ales în cazul creditelor rapide de la IFN.

Informează-te despre DAE

Un alt factor pe care nu trebuie să-l neglijezi când vine vorba despre compararea creditelor este DAE, respectiv Dobânda Anuală Efectivă. Indicat este să alegi un împrumut cu valoarea DAE cât mai modestă, întrucât aceasta te ajută să afli, în procente, costul total al soluției financiare alese.

Totuși, o comparație eficientă nu trebuie să se bazeze exclusiv pe DAE, întrucât unele instituții de creditare exclud din acest indicator anumite comisioane sau asigurările de viață, în timp ce altele le includ pe „nota de plată”. Tocmai de aceea, când analizezi mai multe oferte de creditare, ține cont, pe lângă valoarea DAE, și de rata dobânzii, dar și de comisioane sau alte costuri care ți s-ar putea solicita până la ultima dată scadentă.

Te avantajează un credit în euro?

Poate ți-a stârnit interesul un credit de nevoi personale în euro, datorită dobânzilor cu un nivel atractiv. Ține cont de faptul că un astfel de împrumut este bun pentru tine doar în cazul în care obții venituri în aceeași monedă. În schimb, dacă te bazezi pe un salariu în lei, vei avea de suferit din cauza fluctuațiilor valutare. Drept urmare, va trebui să îți asumi faptul că deprecierea monedei naționale în raport cu euro va contribui la scumpirea ratei tale lunare.