Cum sa eviti problemele cu apa calda
calendar_month 08 Sep 2021, 00:00
Daca esti conectat la sistemul public de incalzire, cu siguranta te-ai confruntat cel putin o data in viata cu lipsa apei calde. Fie ca n-avea presiune, fie ca te-ai trezit ca trebuie sa te clatesti cu apa rece, fie ai prins o revizie de cateva saptamani sau chiar luni. Sunt probleme agasante pe care le poti rezolva cu investitii mai mici sau mai mari. Afla tot ce trebuie sa stii din acest articol.
Afla cine a inventat apa calda
Probabil ca ai auzit expresia: „Bravo, ai inventat apa calda si mersul pe jos”. Ei bine, acum chiar este momentul sa afli cine a inventat apa calda. Daca in Roma Antica, baile termale erau foarte apreciate si populare, primul brevet pentru un sistem de incalzit apa i-a apartinut pictorului englez Benjamin Waddy Maughan. In 1868, acesta a inventat un aparat care functiona pe gaze, dar care nu s-a bucurat de prea mult succes. Nu era deloc sigur pentru ca nu dispunea si de un sistem de evacuare al fumului. 20 de ani mai tarziu, Edmund Rudd, un inginer din Philadelphia, a imbunatatit designul lui Maughan, iar de atunci lucrurile au tot evoluat.
Foloseste un boiler electric pentru a avea apa calda la discretie
Revenim la problemele din zilele noastre. Atunci cand ai probleme cu apa calda si nu vrei sa faci o investitie foarte costisitoare pentru a-ti instala o centrala termica, cea mai buna solutie este reprezentata de un boiler electric.
Boilerele electrice sunt folosite pentru incalzirea apei menajere printr-un sistem de rezistente electrice. Sunt moderne, se regleaza usor, dispun de display-uri digitale si au mai multe programe. Principalele lor avantaje sunt: pretul accesibil, instalarea usoara, faptul ca nu necesita un sistem de evacuare, dar si durata de viata. Pentru a-l pune in functiune vei avea nevoie doar de o priza. De asemenea, un boiler electric este usor de reparat si nu necesita prea multe masuri de mentenanta.
Pentru a-l alege pe cel mai potrivit, trebuie sa tii cont de capacitatea acestuia, de puterea rezistentei, design, timpul de incalzire al apei si, nu in ultimul rand, de clasa energetica. Exista mai multe tipuri de boilere electrice, asa ca vei avea de unde sa alegi. Mai jos, poti vedea care sunt cele mai populare dintre ele.
Afla care sunt cele mai populare tipuri de boilere electrice
Boilerele electrice pot satisface orice nevoie pentru ca vin in diferite dimensiuni si se pot instala in aproape orice spatiu. Cele mai populare modele sunt:
- Boilerul electric de 80 de litri - incalzeste rapid apa si asigura volumul necesar pentru o locuinta;
- Boilerul electric de 50 de litri - este unul dintre cele mai populare modele pentru ca ocupa un spatiu redus, iar capacitatea sa asigura suficienta apa pentru un dus;
- Boilerul electric plat - are un design deosebit si ocupa foarte putin spatiu.
Cat consuma un boiler electric
Si daca te intrebi cat consuma un boiler electric, afla ca nu foarte mult. Cel cu o capacitate de 80 de litri, la o functionare de aproximativ 3 ore pe zi, va consuma aproximativ 5,1 kW. Asta inseamna in jur de 150 kW in plus intr-o luna. In functie de furnizorul de energie electrica, factura nu ar trebui sa iti creasca cu mai mult de 60 de lei pe luna. Pentru a reduce consumul, nu trebuie decat sa opresti robinetul atunci cand nu ai nevoie de apa, poti face dusuri mai scurte sau sa reduci temperatura apei la 50 de grade Celsius.
Asadar, boilerul electric reprezinta cea mai simpla solutie, in cazul in care ai probleme cu apa calda. Raportul calitate-pret este cel mai bun si vei putea avea parte de un dus reconfortant oricand iti doresti.
Sursa foto: Shutterstock