Cum sa folosesti corect periuta de dinti electrica
3/38913
calendar_month 10 Ian 2022, 00:00
Periuța de dinți electrică este una dintre cele mai importante invenții din stomatologie. Tot mai mulți oameni aleg acest tip de periuță, tocmai pentru simplul fapt că aduce numeroase beneficii atât din punct de vedere al curățării danturii, cât și din punct de vedere al realizării, prin tehnici foarte ușoare. Conform studiilor recente, periuța de dinți electrică îndepărtează mult mai bine placa bacteriană datorită rotațiilor pe care le realizează pe minut (între 7.000 și 30.000), fapt care nu necesită îndemânare aparte. Iar periajul dentar trebuie să fie o rutină zilnică, dacă vrei să te asiguri că ai eliminat resturile alimentare și depunerea de placă bacteriană, așa cum se arată în recomandarea medicului stomatolog. Dantura trebuie curățată de cel puțin două ori pe zi cu periuța de dinți electrică atât dimineața, cât și seara.

Descoperă mai jos tehnica de folosire a periajului dentar cu ajutorul periuței de dinți electrice și află care sunt avantajele utilizării acesteia.

Cum funcționează periuța de dinți electrică

Pentru o utilizare cât mai corectă a periuței de dinți electrice este bine să urmăm sfatul medicilor stomatologi. Tehnica de folosire începe prin a pune capătul periuței de dinți sub apă, după care aplicăm pe peri pasta de dinți, de dimensiunea unui bob de mazăre, iar apoi împărțim cavitatea bucală în patru cadrane: dreapta sus, stânga sus, dreapta jos și stânga jos. Pentru a face un periaj dentar corect, trebuie ca fiecare cadran împărțit să fie curățat timp de 30 de secunde.

Periuța de dinți electrică se poziționează la baza dinților, într-un unghi de 45 de grade spre gingie. Este important să nu punem presiune în plus, în timpul periajului, deoarece vibrațiile periuței electrice sunt suficiente pentru a îndepărta resturile de mâncare și astfel nu riscăm să rănim dinții sau gingia. O utilizare incorectă a periuței de dinți electrice poate determina retragerea gingiei în timp, fapt ce necesită un consult stomatologic cât mai rapid. Tocmai de aceea este bine să folosești mișcări ușoare și cu multă atenție la baza gingiei

Pentru a elimina eventualele mirosuri neplăcute la nivelul cavității orale, este bine să-ți periezi și limba cu ajutorul unei răzușe linguale sau chiar și cu spatele unei periuțe de dinți manuale, prin mișcări circulare, cu o presiune minimă, astfel încât să eviți apariția anumitor leziuni.

Avantajele folosirii periuței de dinți electrice pentru dantură

Potrivit Webmd, acest tip de periuță dentară este foarte benefic atât pentru adulți, cât și pentru copii. Principalul avantaj al acesteia este că îndepărtează cu 11% mai eficient placa bacteriană decât o periuță de dinți manuală. Totodată reduce cu 6% apariția gingivitei, dar și apariția altor afecțiuni dentare.Periuța de dinți electrică este foarte utilă și în cazul persoanelor care poartă aparat dentar. Avantajul major este că ușurează periajul dentar și curăță foarte bine, chiar și în cazul în care porți un aparat. În plus, prin apariția acestor periuțe electrice moderne, periajul dentar la copii a devenit mult mai distractiv, iar pentru părinți mult mai ușor.

La ce trebuie să ai grijă după periajul dinților

După periajul dentar este bine să utilizezi și ața dentară, astfel elimini toate resturile alimentare cantonate pe timpul zilei și eviți apariția afecțiunilor gingivale. De asemenea, cu un efect dovedit asupra eliminării plăcii bacteriene este și folosirea apei de gură, prin conținutul său de substanțe antiseptice. Mai mult decât atât, este foarte important ca timp de 30-60 de minute, după periajul dentar să nu consumi băuturi sau alimente acide și astfel protejezi cât mai bine smalțul dentar.

Datorită unui periaj corect, cu ajutorul periuței de dinți electrice vei obține o dantură sănătoasă și o respirație mult mai proaspătă.

Sursă poză: unsplash