studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Cum sa iti folosesti telefonul intr-un mod productiv si sa eviti procrastinarea

Cum sa iti folosesti telefonul intr-un mod productiv si sa eviti procrastinarea

2/204353
calendar_month 23 Nov 2022, 00:00
Cu siguranță, ai fost și tu în situația de a da scroll îndelungat pe rețelele de socializare sau pe forumuri. Nu e nimic greșit în a te relaxa urmărind dezbaterile pe subiecte care te interesează, în a te inspira pentru următorul outfit din postările influencerilor sau în a lua legătura cu prietenii, prin intermediul social media. Nu e greșit nici să folosești TikTok ca mijloc de gratificare, după o zi lungă și grea.

Toate acestea devin, însă, procrastinare atunci când nu îți stabilești o limită, un scop clar (de a te relaxa/ amuza/ comunica) și o finalitate a acțiunii. Cu alte cuvinte, scrollul infinit poate deveni un real impediment pentru productivitate. Însă, cum telefonul mobil a devenit o extensie a tuturor, o potențială soluție ar fi să iei în calcul și acele acțiuni productive pe care le poți gestiona folosind un smartphone. Iată câteva dintre ele:

Planificare și organizare

Vrei să alegi un restaurant pentru următoarea ieșire cu prietenii sau să îți pregătești lista de cumpărături ori să îți organizezi calendarul? Nimeni nu mai folosește agende și bilețele pentru asta, toți cei din jurul tău utilizează telefoane mobile pentru a-și planifica mesele și ieșirile în oraș, pentru a-și organiza cumpărăturile și pentru a-și prioritiza acțiunile.

Investiții

Ești cel puțin curios de piața crypto și NFT? Vrei să investești în acțiuni sau să te inițiezi în cunoștințe de brokeraj? Telefonul mobil îți stă la dispoziție cu aplicații de trading și bancare, în care poți verifica informații și monitoriza evoluții, din care poți cumpăra sau vinde active și care îți oferă, mură-n gură, informații și recomandări financiare de la profesioniști. Decât să urmărești Instagram stories pe auto-play, mai bine înveți ceva util, nu-i așa?

Informare și învățare

Ascultă un podcast în timp ce călătorești spre școală sau serviciu. Nu îți va abate atenția de la drum și te poate ajuta să înveți lucruri noi sau să aprofundezi un domeniu în care te-ai inițiat deja. În plus, poți pune procesul pe pauză oricând ajungi la destinație, indiferent dacă drumul durează 15 minute sau o oră.

Journaling

Journaling este o tehnică recomandată de mulți terapeuți. Așa cum sugerează și denumirea, se referă la notarea într-un jurnal - care poate fi virtual - a gândurilor, ideilor și emoțiilor tale. În acest fel, te vei bucura de o conștientizare de sine sporită și vei avea întotdeauna la îndemână resursele pentru a dezvolta un nou proiect, în cazul în care folosești jurnalul și pentru a nota idei, nu doar pentru a face introspecție.Expansiunea vocabularului

Cine nu își dorește să vorbească mai fluent, să își găsească cuvintele cu mai multă ușurință și să aibă la îndemână toate instrumentele pentru a-și transforma discursul într-unul mai coerent și mai elevat? Există o mulțime de aplicații mobile care te pot sprijini în acest demers, de la dicționare și până la jocuri pentru îmbogățirea lexicului.

Însușirea unor obiceiuri sănătoase noi

Există o mulțime de aplicații de fitness, nutriție, mindfulness, meditație și combatere a stresului. Indiferent dacă alegi să faci yoga dimineața pentru a te energiza, sa scapi de durerile de spate făcând exerciții de planking sau să îți conturezi abdomenul cu antrenamente intense, cu siguranță există aplicația potrivită pentru obiectivul tău. Dacă vrei să te relaxezi după o zi obositoare sau să faci exerciții de respirație pentru a reduce anxietatea, caută în magazinul de aplicații programele potrivite.

Telefonul mobil poate fi extrem de util, dacă alegi să-l folosești productiv. Asta nu înseamnă că nu te mai poți delecta cu ”window shopping” în magazinele online sau cu postări de pe rețelele sociale, ci doar că ai și alternative ”sănătoase” de a-ți folosi telefonul.

Foto: Freepik