CUM SA NE FERIM DE ESCROCHERIILE CU CASE NOI?
5/5394
calendar_month 13 Nov 2007, 00:00
Dorinta multor romani de a achizitiona o locuinta noua intr-unul dintre modernele complexuri rezidentiale care infloresc in

toata tara se poate transforma, peste noapte, intr-un adevarat cosmar.
Recuperarea banilor investiti poate fi foarte greoaie si, uneori, chiar imposibila.


Exista riscul ca unele dintre sutele de companii care dezvolta noi proiecte imobiliare sa intre in faliment pe parcursul realizarii caselor, ceea ce poate antrena o sumedenie de drame pentru clientii acestora, asezonate cu probleme juridice incalcite. Expertii imobiliari atrag atentia asupra faptului ca multi antreprenori straini veniti in Romania sunt la primul lor proiect imobiliar.

Pe piata constructiilor si pe cea de real estate nu exista date de referinta despre ei si singura modalitate de a le verifica bonitatea este o cercetare amanuntita la Registrul Comertului din tara lor de provenienta.

Pentru a-i preveni pe cei care ar putea cadea victime ale escrocheriilor cu case noi, specialistii imobiliari au identificat principalele pericole legate de o asemenea investitie si au formulat mai multe sfaturi utile.

Pericolul nr. 1: nu exista referinte despre dezvoltatori

"Din nefericire, in Romania cam lipseste o chestiune extrem de apreciata in tarile dezvoltate, si anume istoricul unui dezvoltator. Majoritatea dezvoltatorilor sunt la primul lor proiect in tara noastra si, atunci cand ii intrebi ce au construit, putini iti pot arata.

Este foarte greu sa faci verificari cu privire la bonitatea si istoricul companiilor acestora, mai ales daca vin din strainatate, intrucat trebuie sa mergi la Registrul Comertului din tara respectiva.

Exista numerosi clienti care ne intreaba despre unul sau altul dintre dezvoltatorii de pe piata si, uneori, nu stim ce sa le spunem", a aratat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Romania (ARAI).

Potrivit unui studiu al companiei Regatta, dezvoltatorul imobiliar ramane garantul calitatii proiectelor noi de pe piata: "Intr-o piata aflata in plina expansiune, tentatia de a deveni dezvoltator este foarte mare, numeroase persoane sau companii alegand sa riste intrarea in acest domeniu.

Oportunitatile pe care Romania, ca piata imobiliara, le ofera sunt atat de atractive incat entitati care nu au legatura nici macar cu domeniile conexe imobiliarului incep sa dezvolte diferite proiecte, majoritatea rezidentiale. Riscurile la care se supune un dezvoltator neexperimentat sunt numeroase si au impact direct asupra consumatorului final.

Scenariul cel mai sumbru este falimentul dezvoltatorului, ceea ce duce la blocarea banilor clientului si la riscul ca acesta sa nu-si poata recupera nici suma deja platita, si nici sa nu mai intre in posesia proprietatii".

Pericolul nr. 2: garantii insuficiente pentru cumparator

Reprezentantul ARAI a explicat ca, in cazul falimentului unui dezvoltator, se poate ivi oricand un alt dezvoltator care sa preia proiectul imobiliar nefinalizat, insa exista riscul ca acest lucru sa nu se intample si astfel clientul sa-si piarda banii. "Exista acest risc.

Daca dezvoltatorul da faliment, clientului nu-i ramane decat sa se infrupte de la masa credala, alaturi de ceilalti creditori. Insa este clar ca el nu-si va putea recupera suma investita", a subliniat reprezentantul ARAI. Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, recomandabila este oferirea unor garantii clientilor, de catre dezvoltatori. Insa nici aici lucrurile nu sunt roz.



"Daca dezvoltatorul nu are un istoric cunoscut, clientii ar trebui sa ceara sa garanteze cu ceva, de obicei cu o scrisoare de garantie bancara. Insa dezvoltatorii, fiind putini, isi pot permite luxul de a impune niste conditii contractuale scrise marunt, pe trei pagini, ca in cazul contractelor cu Electrica.

Daca tu nu accepti aceste conditii, ei iti spun "Gaseste-ti altul!", si altul este greu de gasit, la fel cum se intampla si la Electrica. Deci acesti dezvoltatori dovedesc foarte putina flexibilitate in negocieri", a afirmat Zilisteanu.

Imbucurator este insa faptul ca persoanele care doresc sa cumpere case noi au devenit mai precaute, dupa aparitia in presa a informatiilor cu privire la falimentul unor antreprenori, la litigiile cu terenurile pe care urmau a se definitiva constructiile, la vanzarile repetate ale unor dezvoltari (care se comercializau deja, dar constructia lor inca nu fusese demarata), a remarcat Carmen David,

general manager al companiei Contempo. "Clientii doresc sa li se ofere mai multa siguranta in momentul cand se hotarasc sa achizitioneze un apartament sau o casa care se afla intr-un stadiu incipient de realizare (proiect, fundatie etc.).

Dezvoltatorii imobiliari pot oferi cumparatorilor scrisori de garantie bancara sau bilete la ordin emise de catre banca finantatoare a proiectului (in caz de faliment sau de neterminare a lucrarii, banca se obliga sa restituie cumparatorilor sumele achitate pana la momentul respectiv), asigurarea unui bun viitor si garantii pe o perioada determinata, din partea constructorului, pentru structura,

instalatii etc.", a precizat Carmen David. Managerul Contempo a spus ca oamenii pot verifica astfel de garantii direct la institutia emitenta, banca sau societate de asigurari. In cazul garantiilor oferite de antreprenor, acestea trebuie sa aiba: datele complete si corecte ale emitentului, semnatura autorizata, data, termenul de valabilitate si stampila.

Sursa : Hotnews.ro