studentie.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Cum sa previi aparitia tartrului dentar

Cum sa previi aparitia tartrului dentar

2/204415
calendar_month 24 Apr 2023, 00:00
Tartrul dentar este un depozit dur și poros, format dintr-un amestec de bacterii, alimente și salivă. Dacă este lăsat să se acumuleze pe dinți și nu este îndepărtat în mod corect, poate cauza apariția gingivitei, parodontitei și a altor afecțiuni dentare. De aceea, medicii specialiști recomandă detartrajul regulat al dinților, precum și prevenirea acumulării acestor depozite prin diverse metode. Există unele modalități simple prin care poți preveni acumularea tartrului dentar, iar pe unele dintre ele ți le prezentăm și noi, pe scurt.

O bună igienă orală

Acesta este primul pas, dar unul foarte important, dacă vrei să ai grijă așa cum trebuie de sănătatea ta orală și nu vrei să te confrunți cu tartrul dentar. Igiena orală corectă este esențială pentru prevenirea acumulării de tartru pe dinți. Recomandarea medicilor specialiști este aceea de a peria dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum două minute, folosind o periuță cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, din rutina legată de igiena cavității orale nu trebuie să lipsească utilizarea aței dentare și a apei de gură, care pot ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din zonele greu accesibile.

Controalele stomatologice regulate

Știi cum se spune: este mai ușor să previi decât să tratezi. Așadar, nu uita că vizitele regulate la medicul dentist pentru controale și igienizări dentare profesionale sunt metode prin care elimini mai ușor placa bacteriană și tartrul acumulat pe dinți. Prețul unui detartraj dentar nu este unul foarte ridicat, procedura nu durează mult, iar, în urma ei, ai parte de acel zâmbet perfect pe care ți-l dorești. De asemenea, cu ocazia acestor vizite, medicul stomatolog poate identifica eventuale probleme dentare în stadii incipiente și poate să îți ofere unele recomandări pentru îngrijirea adecvată a dinților.

Evitarea alimentelor și băuturilor care favorizează formarea tartrului

Este vorba despre produsele bogate în zahăr și carbohidrați, pentru că acestea pot duce la formarea tartrului pe dinți. Limitează sau renunță la alimentele și băuturile procesate, cele carbogazoase și dulciuri și optează pentru acelea care sunt bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele.

Consumul adecvat de apă

Consumul de apă poate ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor de pe dinți și contribuie la menținerea unei hidratări adecvate, importantă pentru producția de salivă. Aceasta din urmă ajută la protejarea dinților împotriva formării tartrului.

Renunțarea la fumat

Fumatul și utilizarea altor produse din tutun pot afecta sănătatea orală și pot crește riscul de acumulare a tartrului pe dinți. Ar fi de preferat să renunți la acest obicei nociv, unul care aduce o mulțime de alte probleme de sănătate, nu doar apariția tartrului.



În concluzie, nu este deloc dificil să previi acumularea de tartru pe dinți. Acordă o atenție deosebită igienei orale și discută cu medicul tău dentist despre cele mai bune opțiuni de prevenire a acumulării de tartru. Nu uita nici cât de mult contează și sănătatea orală a celor mici și de aceea învață-i să aibă grijă de dinții lor încă de la o vârstă fragedă.

Sursa foto: Freepik