Cum sa scapi de obiceiurile nesanatoase in 5 pasi simpli
3/39050
calendar_month 07 Sep 2022, 00:00
Suntem expuși zi de zi la tot felul de tentații care în timp se pot transforma în obiceiuri nesănătoase. Fumatul, mâncatul în exces sau consumul ridicat de dulciuri, consumul de alcool și sedentarismul sunt cele mai des întâlnite „păcate” care ajung să facă parte din existența noastră, care ne oferă pe moment plăcere sau satisfacție, dar în timp ne pot provoca probleme de sănătate. Odată ce am dobândit unul sau o parte din aceste obiceiuri nesănătoase este dificil să renunțăm pur și simplu la ele, dar o strategie bine pusă la punct ne poate ajuta în acest sens. Iată 5 pași simpli prin care poți să scapi de orice obicei dăunător:

Înlocuiește obiceiul nesănătos cu unul bun

Fie că vorbim de fumat, mâncat în exces, consum de alcool sau sedentarism, există în orice situație un „înlocuitor” mai bun care să ne „păcălească” creierul și astfel să putem merge înainte cu planul de a reveni la o viață fără excese. Dacă fumezi, o idee excelentă este să înlocuiești țigara clasică cu o alternativă fără gudron, substanța chimică cu efect dăunător asupra organismului. În cazul în care te-ai obișnuit să mănânci mult este important să reduci treptat cantitățile și să înlocuiești alimentele cu aport caloric ridicat cu unele mai light, cum ar fi legumele. Un pahar cu o băutură alcoolică te poate relaxa și schimba dispoziția, dar pe al doilea înlocuiește-l cu un suc sau apă. Dulciurile în exces pot fi înlocuite cu fructe, iar dacă ai un stil de viață sedentar este momentul să începi să-l schimbi treptat, în primă fază cu plimbări în parc.

Caută susținere la apropiați

Potrivit time.com, susținerea prietenilor, a familiei și a altor apropiați este esențială în demersul pe care l-ai început. Mărturisește-le planul tău, iar ei îți vor fi aproape și ori de câte ori te vei afla în situația de a ceda, va fi cineva în preajma ta să-ți amintească obiectivul pe care ți l-ai propus.

Acordă-ți timp

Orice lucru bun se construiește în timp, iar regula se aplică și în cazul renunțării la obiceiurile nesănătoase. Dacă spui că „de mâine nu mai fac”, e puțin probabil că vei reuși. Creierul are nevoie de mai mult timp pentru a percepe noua rutină, exact ca și atunci când ai dobândit obiceiul de care vrei să scapi.

Ferește-te de tentații

Atunci când îți propui să renunți la obiceiurile nesănătoase este deosebit de important să stai la distanță de tentații. Scapă de țigări și de sticlele cu alcool din casă, cumpără-ți mai puțină mâncare și scoate televizorul de priză ca să-ți amintești că e mai bine să ieși la o plimbare decât să te întinzi pe canapea la un film. În cazul fumatului, o perioadă de câteva săptămâni este recomandat să eviți anturajele în care se fumează mult.Oferă-ți recompense

În momentul în care ai atins o etapă din planul tău - ai slăbit 5 kg, ai petrecut mai mult timp de calitate cu cei dragi, spre exemplu - fă-ți un cadou care să te bucure. E recomandat să-ți stabilești acest sistem de recompense de la început, iar motivația îți va crește.

Foto: Unsplash