Cum te pregatesti de mutarea in alt oras ca proaspat student

calendar_month 11 Aug 2021, 00:00
Cu toate acestea, mutarea din casa parintilor poate fi si o experienta intimidanta, cu multe dificultati. Din fericire, cu sprijinul familiei, multi studenti se adapteaza destul de rapid si de bine la schimbare. Pentru a face totul mai usor, este important sa iti planifici din timp mutarea. Iata cateva aspecte esentiale de luat in considerare.
O noua locuinta
Odata ce stii exact la ce facultate urmeaza sa mergi si in ce oras, este important sa iti faci un plan de mutare. Verifica la administratia facultatii daca beneficiezi sau nu de o camera de camin. In cazul in care nu esti pe lista celor care primesc cazare, discuta cu parintii despre posibilitatea inchirierii unei garsoniere sau a unui apartament. Cauta pe site-urile de imobiliare ofertele de chirii pentru centrul universitar in care vei merge. Costurile pot varia mult in functie de oras, dar si de zona. De exemplu, preturile pentru chirii Brasov, in zona Universitatii Transilvania, pot fi foarte diferite de cele din Bucuresti, in zona Politehnicii.
Important este sa alegi o locuinta care sa corespunda cerintelor tale, dar si posibilitatilor financiare ale familiei. Daca ai un coleg de liceu sau un prieten care se muta in acelasi oras, vedeti in ce masura puteti locui impreuna.
Pregateste-ti toate documentele
Este posibil sa te fi inscris la mai multe facultati si sa fi depus mai multe dosare. Asigura-te ca iti recuperezi documentele originale si ca le depui la secretariatul facultatii pe care ai decis sa o urmezi in timp util. De asemenea, pune-ti in ordine toate documentele de care este posibil sa ai nevoie pentru contractul de chirie sau alte formalitati: copii dupa certificatul de nastere, card de sanatate, certificat de vaccinare etc.
Alege cu grija ce pui in bagaj
Daca ti-ai inchiriat un apartament, cel mai probabil l-ai vazut deja inainte si stii exact de ce ai nevoie. Daca te muti intr-o camera de camin, situatia poate fi un pic mai complicata, deci este bine sa te interesezi cu atentie despre data si conditiile in care iti poti lua in primire camera. Spatiul disponibil la camin este mult mai redus, asa ca ai grija ce pui in bagaj. Rezuma-te la articolele esentiale, iar pe celelalte le poti aduce treptat. In cazul in care te muti intr-un apartament inchiriat, poti sa-ti aduci mai multe lucruri: carti, articole sportive sau legate de igiena locuintei etc.
Exploreaza orasul
Ideal ar fi sa poti ajunge in noul oras in care vei locui cu cateva zile inainte de inceperea cursurilor, astfel incat sa ai putin timp la dispozitie sa explorezi zonele de interes. Pe langa corpurile universitatii unde vei avea cursuri, intereseaza-te, de asemenea, de sistemul de transport in comun, amplasarea supermarketurilor si a farmaciilor, dar si a altor puncte care pot fi de interes pentru tine: biblioteca universitara, sali de sport, cinematografe, saloane de cosmetica etc. Toate aceste explorari te vor ajuta sa te familiarizezi mai repede cu noul oras in care vei locui si sa iti faci o idee mai clara despre cat timp iti va lua sa ajungi dintr-un loc in altul, astfel incat sa nu intarzii la cursuri.
Plecarea la facultate poate fi considerata inceputul calatoriei personale spre autocunoastere, incredere de sine si independenta, asa ca profita din plin de aceasta etapa din viata ta, pregatindu-te cat de bine se poate pentru a preintampina eventualele dificultati.
Sursa foto: Pexels.com
Noutati




