Curiozitati despre uleiul de cocos
calendar_month 06 Oct 2022, 00:00
Cocosul este cunoscut de fiecare dintre noi, el fiind folosit ca și ingredient secundar în deserturi sau rar în mâncăruri exotice. Cu toate acestea, uleiul de cocos face parte dintr-o cu totul altă categorie de produse, ceea ce îl face să fie oarecum special. Când ne gândim la uleiuri de gătit, cel de cocos nu este primul care apare în mintea unui consumator obișnuit. Dar tocmai pentru că nivelul de informare este destul de scăzut, astăzi vom analiza câteva curiozități despre uleiul de cocos pentru a clarifica tot mai mult ce trebuie să știm despre acest produs.
Diferența dintre uleiul de cocos virgin și extravirgin
Cu greu ne putem da seama care este diferența principală și de bază dintre un ulei de cocos extravirgin și unul care deși este extrem de calitativ, datorită procesului de preparare, este vândut sub formă de ulei de cocos virgin. Care este diferența dintre cele două denumiri? Dacă ar fi să răspundem rapid, am putea spune că nu există absolut nicio diferență și că această denumire este doar o strategie de marketing.
Chiar dacă te orientezi către un ulei de cocos virgin sau extravirgin, procesul de preparare și extragere al uleiului este foarte asemănător, singura diferență fiind în metodele interne ale companiei. Consumul de ulei de cocos extravirgin este foarte benefic și dacă ai posibilitatea de a consuma un astfel de produs, cu siguranță ar trebui să o faci.
Uleiul presat la rece și uleiul rafinat
Uleiul de cocos este extras din nuca de cocos folosind anumite procedee de fabricare și procesare. Cu cât procesul este mai inofensiv și mai puțin nociv, cu atât calitatea uleiului extras este mai mare. Uleiul presat la rece sau uleiul crud de cocos este extras printr-un proces complet mecanic, unde temperatura nu atinge un număr de grade mai mare de 42. În cazul uleiului rafinat, procesarea se face la temperaturi mult mai înalte, iar pentru ca tot procesul să fie eficient, fabricile apelează și la anumite substanțe chimice, care în cele din urmă pot rămâne în uleiul pe care îl consumăm
Astfel, dacă vrei să primești un sfat despre care este cea mai bună metodă prin care poți testa calitatea uleiului de cocos, încearcă să îl miroși. Uleiul presat la rece are un miros foarte puternic de cocos, în timp ce uleiul rafinat nu se prezintă cu o aromă și un miros atât de puternice.
Culoarea uleiului de cocos
Uleiul de cocos poate fi folosit și ca unguente pentru regenerarea țesuturilor. Deși nu în același mod cum te-ai aștepta, anumite produse chiar folosesc ulei de cocos pentru proprietățile sale hidratante. Uleiul de cocos este chiar folosit pentru problemele cutanate de piele crăpată sau uscată. Iar datorită culorii sale plăcute, este un produs mai mult decât confortabil pentru pacienți din toate categoriile de vârstă.
Culoarea uleiului de cocos are un aspect asemănător cu gheața sau un alb imaculat, care nu va lăsa niciodată depuneri pe fundul recipientului în care este transportat. Cu toate acestea, presarea la rece va fi responsabilă pentru anumite sedimente vizibile pe fundul borcanelor deoarece procesul intervine foarte puțin în structura cocosului, clientul fiind beneficiarul unui produs proaspăt. În timp ce uleiul are o culoare de alb lăptos, depunerile maronii sunt un semn bun.
Concluzie
Uleiul de cocos devine astfel un produs despre care aflăm în continuare, de la an la an că este din ce în ce mai apreciat. Proprietățile sale pot avea efecte pe termen lung, cu aplicabilitate în mai multe ramuri ale sănătății.