De ce aleg tot mai multi tineri sa studieze in strainatate?
3/38912
calendar_month 07 Ian 2022, 00:00
Nu este o surpriza faptul ca o mare parte din tinerii romani aleg sa isi petreaca studentia in afara granitelor. De multe ori, nu doar studentia se desfasoara in strainatate, ci si primul job si, mai departe, restul carierei. Insa ce ofera Vestul si nu ofera Romania?

Studentia in strainatate promite mult, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. In general, tinerii aleg anumite domenii de studiu in functie de dorintele pentru viitor, de cariera pe care doresc sa o construiasca sau de modul in care vor sa isi desfasoare viata in continuare. Pe aceste considerete, strainatatea este extrem de ofertanta, avand in vedere faptul ca dupa incheierea studiilor, oferta profesionala este considerent mai mare decat oferta din tara nativa.

Tinerii aleg sa studieze in afara tarii si din motive care tin de calitatea vietii, cum ar fi ideea ca astfel ajung sa calatoreasca, sa descopere locuri si culturi noi si sa decida independent care le sunt preferintele.

Experientele in afara tarii vin la pachet cu multiple posibilitati de networking.

Oferta educationala este extrem de variata, binecunoscut fiind faptul ca de multe ori, aceasta depaseste oferta din tara de origine. Mentalitatea cadrelor didactice, abordarea si stilul de predare difera extrem de mult, fapt care inclina balanta in favoarea alegerii unui program de studii in afara.

Pe langa diferentele care survin in procesul de predare si de invatare, in momentul in care alegi sa studiezi intr-o tara straina, este posibil sa fii nevoit sa inveti si limba respectivei tari. Desi de multe ori, limba utilizata este engleza, in unele comunitati este indicat sa inveti cat se poate de bine, aproape de nivelul nativ, limba colegilor/ profesorilor sau angajatorilor tai.

Insa asta iti poate aduce o multime de plusuri pe plan personal, cunoasterea unei limbi straine fiind un mare atu. Astfel, iti vei dezvolta si creativitatea si vei reusi sa faci conexiuni mult mai usor. Exista doua tipuri de studenti: cei care aleg sa studieze in afara pentru a invata o limba straina si cei care studiaza o limba straina pentru a studia in afara.

Urmarea unei facultati in strainatate iti poate cultiva increderea de sine, pentru ca nimic nu iti testeaza puterea de adaptare si iesirea din zona de confort mai mult decat sa fii pe cont propriu printre straini. Desigur, iti poti testa limitele oriunde te-ai afla, insa victoriile mici pe care le vei obtine zi de zi intr-o tara straina iti arata ca poti face orice, daca iti doresti cu adevarat.

Studiile in strainatate iti arat ca instrumentul tau catre succes esti chiar tu!