Departe de o tara educata: Romania, cel mai mare procent din UE privind abandonul scolar timpuriu
3/38996
calendar_month 23 Mai 2022, 00:00
România a fost anul trecut pe primul loc între țările membre ale Uniunii Europene în privința abandonului școlar timpuriu.

Cu o rată de 15%, țara noastră este departe de ținta UE privind eradicarea abandonului școlar timpuriu.

Obiectiv pentru 2030

Statele membre ale Uniunii Europene și-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului școlar timpuriu la sub 9% la nivelul UE până în 2030.

O populație cu un grad ridicat de școlarizare reprezintă cea mai bună premisă pentru o economie înalt tehnologizată, un grad crescut de productivitate și o profitabilitate pe măsură.

De asemenea, cu cât o populație este mai mult școlarizată, cu atât este mai aproape îndeplinirea obiectivelor europene privind digitalizarea economiilor și a societăților.

România, record negativ

Comparativ cu 2011, aproape toate statele membre ale UE au raportat o proporție mai mică de abandon școlar timpuriu în 2021, cu excepția Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei și Germaniei, care au raportat toate o creștere mică, sub 3%, arată datele Eurostat.

Astfel, ponderea abandonului școlar timpuriu, un termen care se referă la cei care părăsesc devreme educația și formarea profesională, a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021.

Deși România nu face parte din grupul țărilor în care rata abandonului școlar timpuriu a crescut în ultimii zece ani, țara noastră deține recordul negativ în UE, în această privință.

Cel mai mic procent în Croația

În 2021, statele membre care au raportat cele mai scăzute cote de abandon timpuriu de la educație și formare profesională au fost Croația (2%), Slovenia, Grecia și Irlanda (toate 3%) și Lituania și Țările de Jos (5%).

În schimb, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15%), Spania și Italia (ambele 13%) și Bulgaria, Ungaria și Germania (12%).

Șaisprezece state membre au atins deja ținta la nivelul UE pentru 2030 (sub 9%) pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Bulgaria și România, excepțiile

Vezi continuarea articolului pe www.risco.ro