De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Publicat: 14 Dec 2020 00:00

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să protejeze copilul de tentațiile junk food-ului, părinții puneau la dispoziție un prânz sănătos, cu alimente de cea mai bună calitate. Însă acest gest în aparență benefic poate deveni nociv, insistă specialiștii. Dacă mama încă îți mai pregătește gustarea pentru școală, deși ai trecut demult de vârsta copilăriei, sau chiar tu intenționezi să faci acest lucru cu copiii tăi, e musai să citești observațiile medicilor din rândurile de mai jos!

Adio, gustare de școală pregătită de mama!

A pregăti pachețelul pentru școală e un act de dragoste, fără urmă de îndoială, dar precum multe dintre gesturile impregnate de iubire necondiționată, nu e și înțelept. Părinții au de multe ori înclinația să preia cu iubire fiecare povară a celui mic, fără să se gândească că de fapt aceste mici sarcini sunt cele care șlefuiesc caracterul.

Medicul pediatru Damon Korb, citat de DivaHair, explică de ce pregătitul gustării pentru școală se poate transforma în cea mai bună lecție de organizare pentru cei mici. Tot ce trebuie să facă părinții este să renunțe să mai ofere de-a gata pachețelul și să îl implice pe cel mic în prepararea sa și, mai târziu, să îi încredințeze întreaga responsabilitate a acestui gest.

Conform psihologilor, copiii sunt capabili să își pregătească singuri micul-dejun și să își împacheteze prânzul pentru școală încă de la vârsta de 8-9 ani. Iar alegând alimentele pe care le va mânca singur, micuțul va deveni mai independent și mai responsabil.

Mai mult, pregătirea gustării va necesita și capacitate de planificare, dar și dedicație. Astfel, copilul va trebui să gândească în timp, să vizualizeze ce va avea poftă să mănânce și chiar să își informeze părinții despre alimentele care s-au epuizat, astfel ca aceștia să schimbe în concordanță lista de cumpărături. Nu e așa că ți-ai fi dorit să fii și tu atât de responsabil de mic?

De partea cealaltă, pregătind rețeta, copilul va învăța să jongleze cu sarcini de rutină, ce presupun și o anumită ordine de desfășurare. Simpla succesiune a pașilor dintr-o anumită rețetă îi va dezvolta abilități impresionante.

Firește că și părinții se pot implica, mai ales dacă rețeta e complicată, fie simplificând-o, fie oferind o mână de ajutor. Mai mult, studiile au revelat că atunci când cei mici participă la pregătirea mesei mănâncă mai sănătos, nu sunt pretențioși, nu sar peste micul dejun și au șansa de a se dezvolta în adulți echilibrați, cu obiceiuri sănătoase.

Cine ar fi crezut că un gest atât de simplu, precum pregătirea gustării de prânz, poate deveni atât de nociv? E cazul ca părinții să spună „stop” și să aleagă în schimb să își responsabilizeze micuțul, pregătindu-l de timpuri pentru viață. Nu putem decât să ne bucurăm că psihologii au intervenit, corectând o greșeală de creștere și oferind în schimb soluția care poate șlefui mari personalități.

Ție îți pregătea mama gustarea pentru școală? Ți-ai fi dorit acum ca lucrurile să se fi desfășurat altfel?

Trebuie sa citesti

Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale
Velopa.ro - Comanda anvelope de vara din confortul casei tale

Ne aflam in plina pandemie, cand este indicat sa evitam cat mai mult zonele aglomerate si contactul cu alte persoane. Nu este de mirare ca in aceasta perioada numarul comenzilor online a explodat. Oamenii comanda online aproape orice, de la alimente, la produse cosmetice si pana la anvelope pentru

Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau
Cum sa realizezi o scrisoare perfecta pentru iubitul tau

Poate că nu mai sunt la modă scrisorile, dar noi credem că ar trebui să revină. Hârtia evocă sentimente pe care ecranele gadgeturilor nu le mai redau, iar actul de a scrie de mână are în el ceva intim pierdut în lumea tehnologiei. Ca să

Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?
Absolvi in 2021? Cat dureaza sa gasesti un loc de munca dupa absolvire?

Dacă în curând absolviți, s-ar putea să vă întrebați „cât durează să găsiți un loc de muncă după absolvire?” Adevărul este că acest lucru va varia de la o persoană la alta și va depinde de o

Cum sa profiti la maximum de anii de studentie
Cum sa profiti la maximum de anii de studentie

Studentia reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarui tanar. Chiar si cand esti in focurile sesiunii si ai foarte mult de invatat, facultatea iti ofera foarte multe oportunitati. Ai parte de o senzatie unica de libertate, de independenta, ai posibilitatea sa cunosti oameni

Cum sa treci cu bine peste un impas financiar
Cum sa treci cu bine peste un impas financiar

Fiecare student, mai devreme sau mai târziu, se confruntă cu probleme financiare. Pentru că banii pe care îi ai la dispoziție în această perioadă a vieții tale sunt limitați, e posibil să te întinzi mai mult decât îți

Teste Online

Dragoste sau instinct primar?

Dragoste adevarata sau doar simpla pasiune trupeasca? Afla din testul nostru!

mai multe »

Calculator Sarcina