De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Publicat: 14 Dec 2020 00:00

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să protejeze copilul de tentațiile junk food-ului, părinții puneau la dispoziție un prânz sănătos, cu alimente de cea mai bună calitate. Însă acest gest în aparență benefic poate deveni nociv, insistă specialiștii. Dacă mama încă îți mai pregătește gustarea pentru școală, deși ai trecut demult de vârsta copilăriei, sau chiar tu intenționezi să faci acest lucru cu copiii tăi, e musai să citești observațiile medicilor din rândurile de mai jos!

Adio, gustare de școală pregătită de mama!

A pregăti pachețelul pentru școală e un act de dragoste, fără urmă de îndoială, dar precum multe dintre gesturile impregnate de iubire necondiționată, nu e și înțelept. Părinții au de multe ori înclinația să preia cu iubire fiecare povară a celui mic, fără să se gândească că de fapt aceste mici sarcini sunt cele care șlefuiesc caracterul.

Medicul pediatru Damon Korb, citat de DivaHair, explică de ce pregătitul gustării pentru școală se poate transforma în cea mai bună lecție de organizare pentru cei mici. Tot ce trebuie să facă părinții este să renunțe să mai ofere de-a gata pachețelul și să îl implice pe cel mic în prepararea sa și, mai târziu, să îi încredințeze întreaga responsabilitate a acestui gest.

Conform psihologilor, copiii sunt capabili să își pregătească singuri micul-dejun și să își împacheteze prânzul pentru școală încă de la vârsta de 8-9 ani. Iar alegând alimentele pe care le va mânca singur, micuțul va deveni mai independent și mai responsabil.

Mai mult, pregătirea gustării va necesita și capacitate de planificare, dar și dedicație. Astfel, copilul va trebui să gândească în timp, să vizualizeze ce va avea poftă să mănânce și chiar să își informeze părinții despre alimentele care s-au epuizat, astfel ca aceștia să schimbe în concordanță lista de cumpărături. Nu e așa că ți-ai fi dorit să fii și tu atât de responsabil de mic?

De partea cealaltă, pregătind rețeta, copilul va învăța să jongleze cu sarcini de rutină, ce presupun și o anumită ordine de desfășurare. Simpla succesiune a pașilor dintr-o anumită rețetă îi va dezvolta abilități impresionante.

Firește că și părinții se pot implica, mai ales dacă rețeta e complicată, fie simplificând-o, fie oferind o mână de ajutor. Mai mult, studiile au revelat că atunci când cei mici participă la pregătirea mesei mănâncă mai sănătos, nu sunt pretențioși, nu sar peste micul dejun și au șansa de a se dezvolta în adulți echilibrați, cu obiceiuri sănătoase.

Cine ar fi crezut că un gest atât de simplu, precum pregătirea gustării de prânz, poate deveni atât de nociv? E cazul ca părinții să spună „stop” și să aleagă în schimb să își responsabilizeze micuțul, pregătindu-l de timpuri pentru viață. Nu putem decât să ne bucurăm că psihologii au intervenit, corectând o greșeală de creștere și oferind în schimb soluția care poate șlefui mari personalități.

Ție îți pregătea mama gustarea pentru școală? Ți-ai fi dorit acum ca lucrurile să se fi desfășurat altfel?

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

cultura generala

Daca ai invatat e usor.!!!!!!!!!!!

mai multe »

Calculator Sarcina