Lasata Secului: Traditii pe care trebuie sa le tii cu sfintenie!

Publicat: 13 Nov 2015 00:00

Maine este Lasata Secului. Odata cu aceasta zi, crestinii tin post pana la Craciun.
Asadar, trebuie sa renunti la alimentele grase, intrucat incepe vremea de sec, de post si cumpatare.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Lasata Secului:

Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.


Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.

Fete de masa albe

Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.

Painea, primul aliment pe care trebuie sa il mananci

Inmoaie painea in sare daca iei cina. Acest obicei simbolizeaza ospitalitatea populara si este facut in special de catre cei care vor ca pragul casei lor sa fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.

Cu o zi inainte de inceperea Postului, adica pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie sa aseze pe masa placinte cu branza si ciorbe cu carne ori delicatese cu mere si
dovleac.

Unge ferestrele cu usturoi


Gospodarii adevarati, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul si usile casei cu usturoi. Astfel sunt indepartate spiritele rele si energiile negative ori blestemele.

Fetele batrane ori necasatorite sunt "batute" cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune ca batutul pernelor imblanzeste soarta, care le va aduce petitori in prag.

Nu se imprumuta nimic

Persoanele care dau cu imprumut obiecte din casa vor atrage necazurile asupra familiei si a comunitatii in care locuiesc. Satenii spun ca acest obicei inmulteste lupii, care, coborand la stana, ameninta oile si ciobanii.


La micul dejun se consuma oua de puica. De asemenea, ciorba de peste simbolizeaza belsug si sanatate, iar placintele cu fructe si legume reinnoiesc sufletele.

Trebuie sa citesti

In fruntea lantului trofic urban: Brain Boost
In fruntea lantului trofic urban: Brain Boost

Un nou studiu publicat de catre Simon Fraser University, Canada, a descoperit ca odata ce am trecut de varsta de 24 de ani, timpul nostru de reactie scade, relateaza softpedia.com. Studiul a sugerat ca factorii precum dexteritatea mainilor (incheieturi, degete) si presiunea sociala sau culturala

Top 7 bloguri de contabilitate pe care ar trebui sa le citesti
Top 7 bloguri de contabilitate pe care ar trebui sa le citesti

Chiar daca esti student, lucrezi deja in domeniu sau pur si simplu te pasioneaza contabilitatea digitala , pentru a creste si a deveni un profesionist contabil de exceptie, trebuie sa inveti si sa iti dezvolti abilitatile in mod continuu. Cercetarile sustin faptul ca 77% dintre utilizatorii de

Cum reuseste McDonald`s sa vanda eficient?
Cum reuseste McDonald`s sa vanda eficient?

McDonald’s serveste 68 de milioane de clienti zilnic, asa ca sistemul lor de vanzare a trebuit sa fie instalat in toate cele 37.000 de restaurante din intreaga lume si a fost, cu siguranta, o decizie foarte importanta. Te-ai intrebat vreodata ce fel de sistem foloseste McDonald's pentru a se

15 lucruri interesante despre lumea modei
15 lucruri interesante despre lumea modei

De-a lungul timpului au aparut diferite stiluri de moda, iar multe dintre ele revin in magazinele noastre preferate odata la cativa ani. Unii oameni adora si fac tot posiblilul sa tina pasul cu tendintele recente, in timp ce altii nu acorda foarte mare importanta celor mai noi stiluri. Indiferent

Ce presupune ingrijirea unei peruci Belher
Ce presupune ingrijirea unei peruci Belher

Purtarea unei peruci a devenit un trend, una din solutiile ingenioase pentru o schimbare de look rapida si de efect. Desi avem tendinta sa asociem peruca cu lipsa parului si automat cu anumite probleme de sanatate, in unele cazuri posesoarele de peruci sunt doar impatimite ale schimbarilor

Teste Online

Hidrografia Romaniei

Test de evaluare la Hidrografia Romaniei

mai multe »
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.