Dormi ca un geniu: Iata cat dorm cei mai de succes oameni ai planetei!
3/36028
calendar_month 18 Feb 2015, 00:00
Doctorii recomanda 7-9 ore de somn in fiecare noapte pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 – 64 de ani, pentru a fi intr-o buna forma atat fizica, cat si psihica. In ciuda acestui fapt, un infografic cu obiceiurile bizare de somn ale personalitatilor planetei, publicat astazi de Daily Mail, scoate la iveala faptul ca oamenii de succes nu respecta nici pe departe aceste recomandari, insa, se bucura de succes pe toate planurile.


Potrivit acestui document, Margaret Thatcher, fostul prim-ministru britanic, dormea doar 4 ore pe noapte. Nikola Tesla, „bunicul electricitatii” dormea doar doua ore pe noapte, in timp ce Silvio Berlusconi nu poate sa doarma mai mult de 2-4 ore pe noapte. Barack Obama este unul dintre politicienii care dorm mai mult... sase ore pe noapte. Si Bill Gates se incadreaza in grupul personalitatilor care „dorm mult”, in jur de 7 ore pe noapte, in timp ce Donald Trump doarme doar 3 -4 ore pe noapte.

Acelasi infografic a aratat care sunt domeniile de activitate in care oamenii dorm cel mai putin, „campioni” in acest sens fiind cei care lucreaza in PR si marketing, cu o medie de 3-4 ore de somn pe noapte.
In timp ce fiecare dintre noi stie cel mai bine de cate ore de somn are nevoie noaptea pentru a se simti bine, exista indivizi care recurg la variante alternative de somn si se simt la fel de bine. Unul dintre exemple este cel al programului de somn (intitulat Ciclul Uberman) adoptat de Leonardi Da Vinci care dormea 20-40 de minute la fiecare 4 ore (indiferent daca era noapte sau zi). Un alt model de somn alternativ este Ciclul Dymaxion, folosit de arhitectul american neo-futurist Richard Buckminster, care presupunea cate o repriza de somn de 30 de minute la fiecare 6 ore.

Fostul prim ministru britanic Winston Churchill, dormea si el foarte putin noaptea (4 – 4 ore si jumatete) insa isi lua o pauza de somn de 90 de minute la pranz.

Cu toate acestea, un studiu realizat anul trecut arata ca somnul intrerupt poate fi la fel de daunator ca si lipsa totala a somnului. Studiul a aratat ca somnul intrerupt poate avea drept consecinte compromiterea abilitatilor cognitive, deficit de atentie si stari de spirit negative. In acelasi timp este dovedit faptul ca persoanele care respecta orele de somn recomandate au o sanatate mntala mai buna, risc mai mic de a fi supraponderale, risc mai mic de hipertensiune arteriala, colesterol marit si diabet de timp 2.

Foto: theverge.com