DOROBANTI, CEL MAI RAVNIT CARTIER DIN CAPITALA
6/6460
calendar_month 26 Dec 2007, 00:00
Desi bucurestenii isi doresc sa locuiasca in aceasta zona, proiectele de locuinte noi sunt aproape inexistente

Anuntatul declin al pietei apartamentelor vechi nu s-a intamplat nici in 2007. Punctul forte ale acestor locuinte - infrastructura - ii face in continuare pe romani sa le considere o buna optiune locativa.

Dovada sta faptul ca preturile nici macar nu au batut pasul pe loc. Potrivit datelor unui studiu al unei companii de profil, in Bucuresti, singura zona in care mai pot fi achizitionate garsoniere mai ieftine de 70.000 de euro este sectorul 6.
Mai mult, locatiile favorite ale celor care doresc sa cumpere o casa sunt in continuare cele traditionale. Dorobanti, 1 Mai, Dacia, Mosilor, Rosetti sau Unirea deschid un posibil top al celor mai dezirabile artere bucurestene. Paradoxal, acestea sunt insa zone inchise pentru noile dezvoltari imobiliare, zone in care s-a construit putin sau deloc.

50%, media scumpirilor din acest an

In aceste conditii, specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania estimeaza ca pretul apartamentelor vechi s-a majorat, in medie, in cursul lui 2007, cu 50 de procente. Cele mai mari preturi pe piata apartamentelor vechi se inregistreaza in sectoarele 1 si 2 din Bucuresti. In sectorul 1, garsonierele au preturi medii de 70.000 de euro, un apartament cu doua camere costa 110.000 de euro, un apartament cu trei camere - 135.000 de euro, iar unul de patru camere - 150.000 de euro.

In sectorul 2, preturile pornesc de la 75.000 de euro pentru o garsoniera si ajung la 100.000 de euro pentru o locuinta cu doua camere, la 120.000 de euro pentru trei camere si la 140.000 de euro pentru patru camere. Interesant este insa si faptul ca acest avans sustinut al preturilor se petrece, spun analistii, in contextul unui numar mai mic de tranzactii fata de anul precedent.

Constructorii de apartamente merg catre periferie

aProiecte noi au fost anuntate in zona de vest (Chiajna, Rosu, Chitila), in est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) si sud (Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava). Nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, observandu-se o extindere a acestei arii catre localitati precum Stefanesti, Tunari, Saftica sau Corbeanca, unde se vor dezvolta proiecte de mari dimensiuni", descriu succint evolutia rezidentiala a Capitalei analistii Coldwell.

Tot ei opineaza ca, in prezent, preturile apartamentelor noi, destinate clasei cu venituri medii, variaza intre 1.200 si 1.400 de euro pe metru patrat, in timp ce, pentru clientii cu venituri ridicate, pretul mediu este cuprins intre 1.700 si 1.900 de euro pe metrul patrat. In ambele cazuri exista insa pe piata si oferte care depasesc nivelul de 2.000 de euro pe metrul patrat.

Sursa : Adevarul.ro