DREPTUL STUDENTILOR DE A-SI CONTESTA NOTELE ESTE APROAPE INEXISTENT

calendar_month 11 Ian 2008, 00:00
Universitatea Bucuresti a inchis orice cale pentru astfel de solicitari venite din partea studentilor, In timp ce Academia de Studii Economice Bucuresti a creat un regulament intern propriu pentru analizarea constestatiilr privind notele de examen. Regulamentul prevede ca cererile de reevlaluare a lucrarilor sa fie facute pentru disciplinele din anul in curs, fara a permite studentilor accesul la lucrarile pe care le-au predat. Si in Constanta studentii au libertatea de a depune contestatii privind notele de examen, iar reevaluarea se face de aceasta data in prezenta studentilor, desi nu exista un regulament intern al universitatii care sa prevada aceste conditii.
`Nu scrie nicaieri ca studentul poate contesta nota, e o regula nescrisa. Daca un student vine la mine, ii pun lucrarea la dispozitie si demonstrez ca nota corespunde continutului cunostintelor pe care le are la acel moment. Asa e de cand e lumea, e o obligatie morala`, a declarat rectorul Universitatii `Ovidius` din Constanta.
Nici Universitatea din Oradea nu a acordat studentilor dreptul de a cere reevaluarea lucrarilor semestriale, se practica insa anumite intelegeri mutuale.
`Formal, nu exista contestarea notei, nu am prevazut acest lucru in regulament. Nu este posibila decat marirea notei, lucru ce se face in sesiunea din toamna. Totusi, daca cineva contesta nota, se poate adresa sefului de catedra si se poate constitui si o comisie, pentru ca trebuie sa tinem cont de doleantele studentilor`, a a declarat Mircea Pop, purtatorul de cuvant al Universitatii din Oradea pentru ziarul `Gandul`.
In cazul Universitatii de Medicina si Farmacie `Carol Davila`, din Bucuresti, rectorul Florian Popa, a precizat ca reanalizarea lucrarilor nu este o necesitate: `Nu prea exista posibilitatea contestarii notei, dar, ma rog, in caz ca e vreo problema, i se arata studentului testul si acesta isi da seama, imediat, daca a gresit. De cand sunt eu rector, nu am auzit ca cineva sa isi conteste nota si nici nu cred ca UMF are un asemenea regulament`. In schimb, la Universitatea `Babes-Bolyai`, din Cluj-Napoca, sau al Universitatii Politehnice din Timisoara, studenti au garantat respectivul drept prin regulamentele interne.
Oficialii Ministerului Educatiei nu au momentan nicio strategie pregatita pentru dreptul studentiilor de a contesta notele:
`Studentii ar trebui sa aiba acest drept asa cum au, de exemplu, dreptul sa-si evalueze profesorii. In prezent, nu exista o reglementare in nici o lege, totul depinde de senatele universitare. In principiu, examenele orale nu se pot contesta, insa cele scrise, da. Vom discuta si vom vedea daca vom introduce legislativ aceasta prevedere si poate va pica bine`, a mentionat Corneliu Munteanu, directorul Directiei Management si Programe Universitare intr-o declaratie pentru ziarul Gandul.

Noutati




