Efectele stresului asupra organismului si ce putem face pentru a le combate
3/38992
calendar_month 13 Mai 2022, 00:00
Stresul este o reactie fizica si psihica naturala la experientele de viata. Cu totii trecem prin momente stresante din cand in cand. Pentru situatii punctuale, pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sanatatea ta. Acesta te poate ajuta sa faci fata unor situatii tensionate. Corpul raspunde la stres prin eliberarea de hormoni care iti cresc ritmul cardiac si respirator si iti pregatesc muschii sa reactioneze. Acest raspuns a fost conceput pentru a-ti proteja organismul in caz de urgenta, pregatindu-te sa reactionezi rapid.

Cu toate acestea, daca raspunsul la stres devine o constanta in viata de zi cu zi, acest lucru poate avea un impact asupra sanatatii. Stresul cronic poate provoca o varietate de simptome si poate afecta bunastarea generala. Simptomele stresului cronic includ:

• iritabilitate;
• anxietate;
• depresie;
• dureri de cap;
• insomnii.

Asadar, corpul nostru este conceput pentru a face fata unor doze mici de stres. Dar, nu suntem echipati pentru a face fata stresului cronic, pe termen lung, fara consecinte nefaste. Dar care sunt consecintele stresului pe termen lung?

Iata ce trebuie sa stii despre efectele pe termen lung ale unei vieti stresate.

1. Stresul iti epuizeaza energia

In afara faptului ca anxietatea provocata de stres ar putea sa te tina treaza noaptea, ea determina creierul sa elibereze cortizol. Aceasta substanta chimica iti accelereaza bataile inimii, ofera creierului mai mult oxigen si elibereaza energie suplimentara pentru a ajuta organismul tau sa faca fata stresului. Dar stresul frecvent poate determina creierul sa limiteze cantitatea de cortizol pe care o trimite in sange, ceea ce te poate face sa te simti fara vlaga toata ziua. In fiecare zi.

In unele situatii este posibil sa gestionezi stresul prin lucruri marunte, cum ar fi exercitiile de respiratie, o plimbare in natura, meditatie sau chiar cu ajutorul unor jucarii anti-stress. Aceste mici trucuri de relaxare pot fi utile pentru a-ti distrage atentia de la ceea ce te streseaza. Oricare dintre aceste strategii poate ajuta la scurtcircuitarea raspunsului organismului de tipul "lupta sau fugi".

De asemenea, o alta strategie ce da rezultate este practicarea antrenamentelor fizice, aproximativ trei ore pe saptamana. Astfel poti mentine sub control nivelul hormonilor ce cauzeaza stres.

2. Stresul poate cauza probleme de memorie

Stresul traumatic, adica stresul care apare atunci cand simti ca viata ta sau a unei persoane dragi este amenintata si care se simte ca o frica intensa sau neputinta, are un impact serios asupra hipocampului, zona din creier in care sunt stocate amintirile. Acest tip de stres face ca hipocampul sa se micsoreze efectiv, facand dificila retinerea faptelor, a listelor, a intregului eveniment sau a intervalelor lungi de timp (de la cateva minute la cateva zile). In plus, daunele provocate de stres pot face dificila stocarea de noi amintiri.

Suplimentele alimentare iti pot fi de ajutor pentru a reduce efectele stresului asupra organismului. Magnevie stress resist contine un complex de vitamine eficient pentru imbunatatirea starii de spirit si pentru cresterea rezistentei organismului la stres. Magneziul, vitaminele B6 si B9 contribuie la mentinerea unui sistem nervos sanatos si a sanatatii psihice si iti vor ajuta organismul sa se adapteze mai usor situatiilor stresante.



3. Libidoul tau poate avea de suferit

Nu este un secret ca atunci cand mintea ta este in alta parte, poate fi greu sa te concentrezi asupra momentelor intime petrecute alaturi de partener. Dar acesta nu este singurul mod in care stresul influenteaza ceea ce se intampla (sau nu) cu libidoul tau. Stresul cronic poate perturba productia de estrogen din corp, hormonul care iti mentine sistemul reproducator in parametrii optimi. Cand se intampla acest lucru, ai putea simti o scadere a libidoului.

In perioadele de stres, concentreaza-te pe o dieta sanatoasa si pe reducerea alimentelor procesate pentru a ajuta la ameliorarea acestui simptom.

4. Stresul provoaca constipatie

Stresul cronic poate provoca sau poate agrava multe problemele de sanatate. De asemenea, poate avea un impact asupra hormonilor eliberati de glandele tiroidei, care iti regleaza, printre altele, metabolismul. In cazul in care acesti hormoni se deregleaza, te poti confrunta din ce in ce mai des cu episoade de constipatie. Atunci cand simti ca se intampla acest lucru, mergi la sala, bea multe lichide, creste aportul de fibre sau ia un laxativ, daca este nevoie.

5. Stresul poate provoca acnee

Atunci cand esti stresata, nivelul estrogenului din corpul tau creste brusc, provocand aparitia acneei. Poti incerca sa folosesti anticonceptionale pentru a tine sub control eruptiile sau poti folosi tratamente topice atunci cand te confrunti cu acnee. Pe langa cosurile de pe fata, stresul se poate manifesta sub forma de eruptii cutanate si in alte zone de pe corp. Acest lucru se datoreaza faptului ca stresul iti da peste cap sistemul imunitar, ceea ce poate provoca infectii ale pielii.

Apeleaza la tratamente topice care sa te ajute cu aceste probleme sau vorbeste cu medicul daca acestea nu te ajuta sau daca simptomele se inrautatesc.

In concluzie, desi in doze mici putin stres este in regula - uneori fiind chiar benefic - prea mult stres te poate epuiza si te poate fi precursorul unor afectiuni.

 Sursa foto: Shutterstock.com