Esentialul despre Martisor!
3/36103
calendar_month 26 Feb 2015, 00:00
De 1 Martie sarbatorim cu totii venirea primaverii, iar simbolul romanesc, unic in lume, pentru marcarea acestui moment este martisorul. Care este originea martisorului si cum a aparut el, dar si alte curiozitati interesante despre Martisor, afati din randurile de mai jos:

1. Legenda Martisorului

Legenda martisorului spune ca intr-o zi soarele a coborat pe pamant luand chipul unei fete frumoase, insa un zmeu a rapit-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci intreg pamantul s-a cufundat intr-o mare tristete. Dar un voinic curajos a plecat sa elibereze fata, luptandu-se cu zmeul pentru a-i reda libertatea. Tanarul a invins zmeul si soarele s-a intors inapoi pe cer, moment in care a venit primavara si veselia a cuprins din nou Pamantul. Insa voinicul a fost ranit in lupta cu zmeul, iar sangele lui a curs pe zapada pana la stingerea lui din viata. In locul unde a curs sangele tanarului au rasarit ghiocei. De aceea, oamenii poarta de atunci de 1 martie o ata alba si una rosie, cea rosie simbolizand curajul tanarului si dragostea pentru frumos iar cea alba, ghiocelul.
2. Istoric
Se crede ca martisorul a aparut in vremea Imperiului Roman cand, Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte, zeul razboiului dar si a vegetatiei si fertilitatii. Asadar, culorile martisorului ar semnifica pe de o parte razboiul (rosu) si pacea (albul).
3. Amulete purtatoare de noroc
In Romania s-au gasit amulete vechi de 8 000 de ani la Schela Cladovei, formate din pietre vopsite in alb si rosu care se purtau la gat.
4. Monede
Unele surse sustin ca simbolul martisorului in Moldova si Bucovina era o moneda de aur sau argint prinsa de ata alb cu rosu la gatul copiilor pentru a le aduce noroc.
5. Superstitii
Astazi martisorul este purtat toata luna martie si apoi (in unele locuri) este prins de crengile unui pom fructifer pentru a aduce belsug. In unele zone, la inceputul lunii aprilie, pomii sunt impodobiti cu martisoare. In Transilvania este obiceiul ca martisoarele sa fie atarnate de usi, ferestre sau de coarnele animalelor, pentru a alunga duhurile rele.
6. Obiceiuri de 1 Martie
In judetul Bihor, oamenii se spala cu apa de ploaie (daca ploua in aceasta zi) pentru a fi frumosi si sanatosi. In Banat, fetele se spala cu zapada pentru a fi iubite. In Moldova, fetele ofera martisoare baietilor in aceasta zi, urmand ca ele sa le primeasca de 8 Martie. Oamenii isi aleg „baba”. De pe 1 pe 9 martie sunt zilele babelor in traditia populara. Fiecare isi alege o zi care sa fie baba lui. Daca ziua respectiva este frumoasa si insorita, inseamna ca asa va fi tot anul pentru respectivul individ, daca ziua este urata, asa va fi si anul celui care si-a ales o astfel de baba....

Foto: cotidianul.ro