Evita aceste greseli cand vei redacta urmatorul eseu!
3/35805
calendar_month 23 Ian 2015, 00:00
Scrierea unui eseu nu ar trebui sa fie asa o mare corvoada in anii studentiei cu conditia sa stii exact ce reguli trebuie sa urmezi in redactarea lui. Iata mai jos care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac studentii atunci cand redacteaza un eseu si incearca sa le eviti pe viitor:

1. Nu incepe cu un citat!

De-a lungul anilor studentii au cazut de acord asupra faptului ca cea mai simpla introducere pentru un eseu este un citat. Insa profesorii se confrunta adesea cu situatia in care trebuie sa citeasca acelasi citat in 20 de eseuri diferite. Asadar, foloseste un citat in introducere numai daca are intr-adevar un mesaj puternic pentru tema pe care o dezbati, si nu incepe cu el. Pregateste o introducere puternica, gandita de tine, strecurand undeva la un moment dat si citatul. In eseu, cea mai importanta este gandirea ta si apoi a altora.
2. Nu descrie, analizeaza!
Dupa cum spuneam anterior, in eseu, profesorul vrea sa urmareasca modalitatea in care stii sa iti expui gandurile, opiniile pe hartie, in legatura cu o tema data si mai ales cum stii sa iti construiesti o argumentatie. Asa ca, nu iti umple eseul cu descrierea situatiilor (evident vei expune situatia pe care o analizezi) ci cu analiza propriu zisa. Adica, eseul trebuie sa reprezinte mai mult gandirea ta decat povestirea operei in sine.
3. Nu te repeta!
De aceea este bine sa revizuiesti un eseu dupa ce l-ai terminat de redactat. Citeste-l de la cap la coada si vezi daca fiecare paragraf contine o idee noua. Cand repeti aceeasi idee in doua locuri diferite e pierdere de timp si pentru tine si pentru profesor, iar profesorul te va sanctiona pentru pierderea lui de timp.
4. Nu da gres in construirea argumentatiei!
Gandeste o teza puternica in introducerea eseului pe care sa o poti argumenta cat mai solid in introducere. Daca iti propui o tema ambigua, tot eseul va fi ambiguu si nota pe masura!
5. Concluzia nu este rezumatul eseului
Multi studenti confunda concluzia unui eseu cu un rezumat al acestuia. Dupa cum spuneam mai devreme, in eseu nu trebuie sa te repeti. Fiecare idee si fiecare nou argument pe care il aduci pe parcursul acestuia vor demonstra cat de mult si cat de bine ai inteles problema pusa. Concluzia trebuie sa reprezinte si ea o idee noua, care se poate naste ca urmare a argumentelor si faptelor descrise in acest eseu. Concluzia poate fi, daca vrei, tema unui nou eseu pe o tema inrudita.
6. Parafrazeaza!
Ce profesor si-ar dori un eseu plin de citate care inseamna pana la urma un copy/paste opera/eseu. El vrea gandire proprie, asadar parafrazeaza citatele considerate relevante pentru continutul eseului tau. In acest fel vei demonstra ca ai inteles opera si ca stii sa selectezi continutul relevant pentru tema in dezbatere.
7. Nu spune Eu!
Acest pronume personal nevinovat nu are ce cauta intr-o lucrare academica! Desfiinteaza-te pe tine atat timp cat scrii eseul si lasa totul pe seama lui. Asadar, in loc sa spui „voi incerca sa argumentez faptul ca” spune mult mai simplu „acest eseu va demonstra”...

Foto: playatlantic.com