Ghidul studentului care ramane lunar cu bani in buzunar. Cum sa cheltui INTELIGENT?
calendar_month 26 Nov 2015, 00:00
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le inveti in anii de studentie este cum sa iti cheltui banii astfel incat sa mai ramai si cu resurse pentru de distractie.
Cand primesti in fiecare luna bani de la parinti, bursa de studii si salariu de la jobul part-time esti in topul regnului studentesc . Chiar si asa, cheltuielile spontane sunt viclene si te obliga sa dai telefonul acela sfios prin care sa ceri intariri financiare de la ai tai pentru ca ai ramas fara banii de chirie.
Ca sa te bucuri la maxim de experienta de student, invata cateva siretlicuri care te vor ajuta sa economisesti fara sa renunti la nimic:
1. Mancare care nu costa si nu trebuie gatita
Regula numarul unu cand vine vorba de mancare: nu refuza nicio oportunitate de a primi pachet de acasa pentru ca ar fi ca si cum ai refuza bani in plus si timp liber. Ba, mai mult, asigura-te ca te indragesc toate mamele colegilor tai si ca au auzit ca le lauzi de fiecare data preparatele; vor suplimenta cu fiecare ocazie pachetul odraslei cu ceva bun si pentru tine.
Pana iti vine pachetul de acasa, cantinele studentesti sunt „compromisul“ pe care trebuie sa il faci. Mancarea de la cantina Mihail Kogalniceanu din cadrul Universitatii de Drept are gust de mancare facuta de o matusa priceputa care stie ca dupa ciorba si felul doi merge bine un desert bun si ieftin. Cu 15 lei iti faci de cap si mai poti lua si la pachet pentru cina.
via GIPHY
2. Haine la moda la pret de cartela de metrou cu 10 calatorii
Hainele pe care le gasesti in mall la preturi nerealiste pentru resursele tale de student iti pot da senzatia ca nu ai nicio sansa sa-ti upgradezi garderoba din liceu. Asta pentru ca inca nu ai experienta gasirii celei mai bune oferte. Un simplu tricou din vitrina luminata a unui magazin poate sa te coste cat regia de camin pe o luna de zile, in vreme ce pe un site precum ro.bfashion.com, poti sa-ti iei o bluza tricotata cu 25 de lei sau un pulover cu doar 50 de lei.
Sa-ti comanzi online haine e la fel de avantajos cu primitul pachetului in sacosa de rafie de la ai tai. Nu mai pierzi timp prin magazine, scapi de costul de livrare daca mai convingi cateva colege si colegi sa-si ia si ei ceva si poti returna orice in 14 zile de la achizitionare daca nu ti-ai nimerit masura.
via GIPHY
3. Chirie sau camin?
Sunt doua motive intemeiate pentru care ai putea fi dispus sa imparti o camera de camin cu niste straini. Ai primit o bursa, cazarea e gratis sau trebuie sa platesti o suma infima si te incanta ideea ca ramai cu bani in buzunar ori iti permiti sa stai in chirie, dar vrei senzatii tari studentesti ca sa ai ce povesti peste ani. Oricum ar fi, caminul e mereu o idee mai buna decat orice chirie cand vrei sa ramai cu bani de cheltuiala; regia te ajunge in jur de 100 de lei si mai platesti inca vreo 35 de lei ca sa ai internet la discretie.
O chirie avantajoasa inseamna sa platesti cel mult 100 de euro pentru o camera si intre 60 si 150 de lei pe cheltuielile de intretinere. Orice depaseste sumele acestea ar trebui sa-ti dea de inteles ca nu esti pregatit inca sa ramai cu bani in plus in portofel.
via GIPHY
4. Cu burta plina pe carti fotocopiate
Cu zeci de evenimente, activitati si petreceri dedicate studentilor in fiecare zi, varianta cea mai economa – studiul in biblioteca facultatii - pare de-a dreptul cruda. Ca orice student care se respecta, ti se pare firesc sa poti studia la orice ora din zi si din noapte iti vine cheful. Dar pentru asta ai nevoie de carti, de multe carti, de multe carti scumpe.
Imprieteneste-te cu biblioteca facultatii doar cat sa imprumuti cartile si sa le duci la cel mai ieftin centru de copiere. Platesti de trei si chiar patru ori mai putin decat pretul unei carti noi, asa ca e posibil sa renunti in scurta vreme la orice prejudecata legata de copyright si sustinerea autorilor. Daca locuiesti in aceeasi camera sau apartament cu un coleg de an, cheltuiala se poate imparti la doi.
via GIPHY
5. Distractie
Distractia e in ADN-ul oricarui student, deci nu avem sfaturi despre cum sa o faci lata. Totusi, ca sa nu dai telefonul sfios parintilor si sa nu traiesti din resturile de zacusca din borcanul colegului de camera, cand iesi la distractie poarta in portofel doar sumele pe care esti dispus sa le cheltui. Lasa cardurile sa se odihneasca sub perna.
via GIPHY
Sursa foto: pixabay.com, giphy.com
Noutati