Globul, beteala si luminitele. Cand au aparut toate aceste decoratiuni de Craciun?

calendar_month 26 Oct 2021, 00:00
Cu timpul, zilele festive s-au extins, acaparand toata luna Decembrie si o parte din Ianuarie. Nu ne plange, in conditiile in care fiecare dintre noi iubeste Craciunul si atmosfera pe care o aduce. Modul in care il sarbatorim astazi poate sa fie destul de diferit de modul in care era sarbatorit in urma cu 1500 de ani. Cu o multime de decoratiuni de Craciun, preparate si obiceiuri inedite, oamenii de astazi au transformat Craciunul intr-o sarbatoare complexa si foarte variata de la o zona geografica la alta. Exista cateva elemente comune, insa: bradul de Craciun, globurile, beteala si luminitele.
Cum au aparut cele mai populare decoratiuni de Craciun?
Globurile de Craciun.
Este imposibil sa iti imaginezi un brad fara globuri. Realizate din sticla, lemn, plastic, ceramica sau diverse alte materiale, acestea pot fi frumos colorate si modelate. Ai putea crede ca istoria globurilor coincide cu cea a bradului, insa realitatea este alta. Impodobirea bradului a inceput sa fie un obicei in secolul XV, insa la inceput decoratiunile erau mere, nuci, govrigi sau diverse alte produse culinare. Globurile de sticla au o istorie mult mai noua, care incepe in secolul XIX in orasul Lauscha din Germania. Tanarul Hans Greiner a decis sa produca in atelierul de sticla al tatalui sau globuri colorate care au devenit imediat foarte populare in randul nobilimii. Spre finalul secolului, multi americani care calatoreau spre Europa aveau in bagaj globuri pentru bradul de Craciun iar popularitatea acestor accesorii a crescut continuu si s-a extins in toata lumea.
Beteala.
Obiceiul de a incercui bradul cu beteala dateaza din 1610. In acea perioada, beteala era un fir lung din argint realizat de tinichigii. Ulterior a fost inlocuita cu fir de staniu sau plumb si intr-un final cu beteala din plastic pe care o cunoastem astazi.
Luminitele.
Pe lista accesoriilor nelipsite de Craciun se numara luminitele. Instalatia cu lumini din brad simbolizeaza steaua care i-a calauzit pe magi si reuseste sa creeze o atmosfera deosebita. La inceput, luminitele erau lumanari care se prindeau de brad cu ceara topita. Incepand cu secolul XIX au fost inlocuite cu sfesnice mai mici iar ulterior cu beculetele pe care le cunoastem astazi.
Primul brad luminat cu beculete a fost in casa lui Edward H. Johnson, unul dintre colaboratorii lui Thomas Edison. Acesta a insirat pe un fir electric 80 de becuri rosii, albe si albastre, cu care si-a impodobit casa din New York.Inventia sa a devenit populara mult mai tarziu, insa, deoarece era foarte scumpa. Incet, incet insa, foarte multe orase au inceput sa isi impodobeasca copacii cu instalatii luminoase si sa creeze atmosfera magica pe care o stim astazi si o resimtim din plin oriunde am merge in perioada sarbatorilor de iarna.
Noutati




