Atentie, cad acoperisuri si balustrade! Adevaratii vinovati sunt asociatiile de proprietari

Publicat: 16 Nov 2016 00:00

La sfarsitul saptamanii trecute am avut parte de un vant mai puternic, dar nu putem spune ca a fost similar cu ceea ce se intampla prin alte parti ale lumii.

Citeste toate textele scrise de Cezar Petre pentru Ziare.com

Cu ocazia acestui fenomen meteorologic, am avut parte de bucati din blocuri luate de vant si aruncate peste autoturisme sau chiar in capul oamenilor care au avut curajul sa iasa pe strada. Se mai adauga aici tot felul de acoperisuri facute de mantuiala ca sa iasa ieftin.

Un astfel de caz este cel al unei balustrade ce asigura protectia impotriva caderii de la inaltime si care marginea un balcon. In acel caz vorbim de o maxima lipsa de responsabilitate a celor care sunt proprietari peste acele balcoane.

Este putin probabil ca acestia sa nu fi stiut de starea precara a elementului de protectie. Un vant, asa puternic cum este el, cu greu poate smulge o balustrada realizata cat de cat corect si intretinuta. Asta inseamna ca ea se afla intr-un stadiu de degradare profunda.

Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca o persoana s-ar fi sprijinit de acea balustrada sau poate mai rau: un copil nevinovat. Daca acea balustrada ar fi cazut de pe o institutie publica sau de la o locuinta privata, am fi avut parte de o adevarata stire de presa. Dar nu in cazul de fata: cand e vorba de blocuri, nimeni nu se face vinovat, caci atunci cand mai multi poarta o responsabilitate totul e plin de iresponsabilitate.

Asociatiile de proprietari si proprietarii blocurilor nu vor sa intelega ca intretinerea curenta reprezinta nu doar un act de responsabilitate, ci si o obligatie legala. Sunt ei constienti de faptul ca avariile pe care le-au produs sunt responsabilitatea lor? Daca cineva ar fi murit, cine ar fi purtat vina morala (nu penala)?

Imediat se arunca vina pe primarie, iar politicienii, pentru voturi, sar repede si acopera ei costurile din banii contribuabililor.

Asa cum proprietarii de case isi intretin periodic imobilul, tot asa si asociatiile de proprietari sunt responsabile de partile comune. Anvelopa cladirii (peretii si acoperisul) precum si partile comune (casa scarii, subsolul, etc...) apartin tuturor.

Nu Primaria este obligata sa intretina aceste spatii, ci chiar cei care detin apartamente in blocurile respective. In cazul de fata, balustrada reprezinta un element comun, chiar daca balconul este detinut in proprietate.

Toata lumea asteapta ca stirea sa treaca si sa continuam in acelasi fel: o dam inainte cu "merge si asa". O sa o dam tot asa pana cand cutremurul va arata cat de mult ne costa neintretinerea cladirilor in care locuim, iar acolo cu siguranta statul nu va mai detine fondurile necesare pentru a reface integral ceea ce s-a stricat.

Daca aceste reparatii curente s-ar face la momentul potrivit, costurile nici nu ar fi sesizabile. Atunci cand ele sunt lasate sa avanseze, ajung sa produca si alte avarii ce nu mai pot fi remediate atat de usor.

Cand a fost vorba de #Colectiv, am aruncat cu totii cu pietre, desi daca ne uitam in propria ograda am fi vazut ca avem aceeasi abordare ca si cei implicati in acel caz.

Doctorii sunt si e de vina, drumarii sunt si ei de vina, invatatorii sunt si ei de vina, politicienii si ministrii mai mult decat toti ceilalti, dar... nu noi, cei care stam de partea cealalta a televizorului sperand ca nu ne va veni randul, sau ca noua nu ni se poate intampla.

Ei doar au avut ghinionul ca toti factorii nefasti sa se alinieze la acel moment. Cand e vorba de propriul interes, dam si noi inainte cu "merge si asa".

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Despre ce vrei sa scriem?
Via Ziare.com

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Test C++ cls X

Test C++ de verificare a cunostiintelor pentru clasa a X-a. (matematica-informatica)

mai multe »

Calculator Sarcina