Locatarii din blocurile cu risc sesimic I vor putea fi evacuati fortat - proiect

Publicat: 01 Dec 2016 00:00

Locatarii blocurilor din clasa I de risc seismic vor putea fi evacuati fortat pentru a permite consolidarea cladirii, prevede un proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, primarii sunt cei care vor putea sa semneze decizia de evacuare a unui locatar pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce respectivul a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.

Conform Profit.ro, locatarul in cauza va fi obligat sa se mute intr-o locuinta de necesitate pusa la dispozitie de primarie, banii pentru mutare si plata chiriei urmand sa fie alocati din bugetul local.

Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu cu chirie.

In prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita intrarea in casa a autoritatilor pentru expertizare si masuratori cadastrale necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Locatarii vor fi anuntati cu o luna inainte de sosirea autoritatilor, iar daca refuza sa primeasca vreo persoana, atunci autoritatile vor apela la instanta, de unde se vor intoare rapid cu ordonanta presedintiala a judecatorului, data cu citarea partilor, pentru evacuare.

La randul lor, primarii vor fi obligati sa asigure locuinte de necesitate.

Noi reguli pentru firmele si cluburile din blocurile cu bulina rosie

Interdictia de derulare a unui business la parterul blocurilor cu risc seismic nu va mai fi valabila decat pentru cele care folosesc spatii in imobile incadrate, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic.

A doua conditie este in aceste spatii sa poata intra in acelasi timp cel putin 50 de persoane, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica de 4 metri patrati.

Si in cazul cluburilor, discotecilor, cinematografelor, magazinelor, expozitiilor, muzeelor si al salilor de spectacole de la parterul blocurilor, interdictia va fi valabila doar daca pot intra de la 200 de persoane in sus, iar fiecarei persoane ii revine o arie de pardoseala mai mica 4 metri patrati.

Pentru cluburile, discotecile, cinematografele, magazinele, expozitiile, muzeele si salile de spectacole aflate la etaj, interdictia de activitate va fi valabila doar daca pot gazdui simultan de la 150 de persoane in sus.

Cum se plateste consolidarea

La finalul lucrarii de consolidare, proprietarii persoane fizice, dar si firmele care detin in proprietate spatii in acel bloc trebuie sa accepte sa restituie banii cheltuiti cu aceasta lucrare in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei terminarii lucrarilor de interventie.

Daca vor intarzia plata ratelor cu mai mult de 30 de zile, le vor fi calculate majorari de intarziere.

Astazi, banii trebuie restituiti in rate lunare egale, fara dobanda, esalonate pe 25 de ani.

Vanzarea, in decurs de 5 de ani de la receptia terminarii lucrarilor, a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, va fi conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, actualizate la data instrainarii.

Pentru vanzarea locuintelor va fi pastrata regula conform careia acestea pot fi instrainate in decurs de 25 de ani doar cu achitarea ratelor neplatite la acea data.

In prezent, in Bucuresti sunt 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prabusire la cutremur), dintre care 190 prezinta pericol public.

Acestora li se adauga alte 302 cladiri incadrate in clasa II (la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore).

Pericol public: Sute de cladiri din Bucuresti stau sa cada. Primaria a consolidat doar 4 imobile in 3 ani! De ce?
Via Ziare.com

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Cat de narcisist esti?

Cu totii avem macar un gram de narcisism in noi. Acest test scurt te va ajuta sa afli cam cat esti tu preocupat(a) de propria persoana.

mai multe »

Calculator Sarcina