Prima Casa ar putea continua pana in 2021: Cum va stimula constructia de locuinte noi

Publicat: 18 Nov 2016 00:00

Programul Prima Casa ar putea continua cel putin pana in 2021, pentru a stimula constructia de locuinte noi, dar si pentru a creste calitatea locuirii, domeniu in care Romania se afla la coada UE, argumenteaza Ministerul Finantelor.

Institutia condusa de Anca Dragu a propus, intr-un document inaintat Guvernului, modificarea programului Prima Casa, astfel incat, in urmatorii cinci ani, garantia de stat va ramane 50% doar pentru creditele pentru locuinte mai noi de cinci ani sau consolidate in ultimii cinci ani, in timp ce garantia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinte vechi.

"Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca pe termen mediu decalajul dintre 'modificarea anuala a familiilor' si oferta de locuinte noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciaza ca aproximativ 300 de mii de familii isi vor modifica anual structura (casatorii, divort, copii), ceea ce va face ca acestea sa solicite o modificare a spatiului locativ prin achizitionarea de locuinte", se arata in documentul ministerului.

In 2015, in Romania s-au construit 46.984 locuinte noi, cu mult sub nivelul cererii si sub nivelul maxim post-comunist, de peste 67.000 de locuinte, atins in 2008.

Din aceasta cauza, din numarul total de locuinte din Romania, de 8,88 milioane, doar 454.000 sunt construite de la finalul anului 2010 incoace, in timp ce in jur de 5 milioane de locuinte au fost construite intre 1960 si 1990, cele mai multe in blocuri cu confirt scazut si care au nevoie de reparatii.

"Concluzia este ca 90% din cladiriile rezidentiale sunt vechi si au nevoie de modernizari sau reabilitari", arata documentul.

Afla cand ar putea tinerii sa ia credite Prima Casa cu avans mic sau chiar zero

Romanii stau mult prea inghesuiti

Romania se confrunta cu o calitate slaba a locuintelor actuale, multe din ele avand o suprafata medie foarte mica si cu o supraaglomerare a locuintelor din marile orase.

In acelasi timp, in localitatile care se confrunta cu o depopulare accelerata, multe dintre locuinte sunt abandonate. La nivel national, 16% dintre locuinte sunt nelocuite, arata documentul.

In consecinta, ministerul propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Garantii

Ministerul Finantelor propune un plafon anual de garantii de stat pentru programul Prima Casa de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017-2018) si 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.

La un nivel al garantiei de stat de 50%, valoarea totala a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casa este dubla fata de plafonul de garantii, adica 4 miliarde lei in primii doi ani si 3 miliarde lei in ultimii trei ani.

Ministerul sustine ca masura este propusa in urma consultarii cu consumatorii de credite si cu bancile.
Via Ziare.com

Trebuie sa citesti

Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student
Ce sa-ti cumperi de la reduceri din bugetul de student

Atunci cand ai la dispozitie un buget de student, in mare parte constituit din banii primiti de la parinti si, poate, un salariu dintr-o slujba part-time, trebuie sa te gandesti cu atentie ce vrei sa cumperi si mai ales cand vrei sa cumperi. Campaniile de reduceri de pret din timpul iernii iti

Credite accesibile studentilor
Credite accesibile studentilor

Perioada studenției este una dintre cele mai frumoase în viața unui om. Este o perioadă plină de experiențe noi, de însușire de informații și noi abilități. Cu toate acestea, poate fi și o perioadă dificilă, în special

De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala
De ce nu este bine sa pregateasca parintii gustarea pentru scoala

Una dintre cele mai vechi amintiri ne duce departe înapoi pe firul timpului, în copilărie, când un prichindel cu ochii cârpiți de somn primea de la mama pachețelul cu mâncarea de la grădiniță și apoi de la școală. Dorind să

Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta
Ce ar trebui sa ia in considerare studentii atunci cand inchiriaza o locuinta

Cand esti student in alt oras fata de cel natal, inchirierea unei locuinte confortabile la un pret rezonabil este un aspect foarte important. Totusi, din dorinta de a face economii sau de a rezolva aceasta chestiune cat mai rapid, multi tineri ajung sa se confrunte cu diferite situatii relativ

Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte
Unde sa iti petreci vacanta in aceasta iarna? Iata cele mai frumoase destinatii la munte

O vacanță la munte nu reprezintă doar o binemeritată doză de aer curat, de pace și de liniște, dar și o ocazie de a te bucura cu gașca sau cu familia de peisaje spectaculoase, aventură și neprevăzut. Iar vacanțele de iarnă de la

Teste Online

Multumit de sine?

Descopera cine esti cu adevarat, raspunzand cu sinceritate la un set predefinit de intrebari.

mai multe »

Calculator Sarcina