Patronatele din industria alimentara o tin pe a lor: preturile vor creste in perioada urmatoare, chiar daca scumpirea gazelor nu le influenteaza.
Producatorii si procesatorii din domeniul agricol au tot anuntat in ultima perioada ca vor majora preturile alimentelor din cauza scumpirii utilitatilor si a materiei prime. In consecinta, ministrii Finantelor si Agriculturii s-au intilnit cu reprezentantii industriei alimentare pentru a discuta despre impactul scumpirii gazelor asupra pretului alimentelor.
"Concluzia intilnirii a fost ca, in medie, impactul asupra preturilor produselor alimentare este de 0,3% in industria alimentara, 0,2% in industria carnii, 0,7% in industria carnii de pasare, 0,3% la prepararea produselor din carne si de 0,5% la fabricarea piinii si a produselor de panificatie. Cresterea preturilor se incadreaza in analiza facuta impreuna cu Banca Nationala a Romaniei, potrivit careia pentru luna februarie impactul acesteia afecteaza indicele de inflatie cu 0,2 pina la 0,3% din pretul final", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.
Procesatorii spun insa ca preturile alimentelor vor creste pentru ca intregul ansamblu al economiei conduce la acest fapt. "Preturile sint in curs de majorare in aceasta perioada. Scumpirea gazelor cu 8,5% are o influenta mica asupra pretului produselor alimentare, dar se va adauga altor elemente, cum sint scumpirea materiei prime, cresterea salariilor si devalorizarea leului. Majorarea pretului alimentelor rezulta din tot acest ansamblu", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
Reprezentantii producatorilor si procesatorilor spun ca fiecare agent economic va decide cu cit si cind va majora preturile. "Fiecare isi calculeaza cheltuielile si ia o hotarire. Piinea se va scumpi nu din cauza majorarii pretului la gaze, ci ca urmare a influentei cursului valutar si a cresterii pretului la griu", a spus Aurel Popescu, presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie ROMPAN.
Sursa : Cotidianul.ro