IN SEPTEMBRIE SE NUMARA RESTANTELE
4/4131
calendar_month 17 Aug 2007, 00:00
Din vremuri vechi, majoritatea universitatilor au programata „sesiunea de toamna“, adica sesiunea salvatoare pentru cei peste 40% dintre studentii care si-au picat examenele din timpul anului sau nu le-au sustinut. Daca la ASE, restantierii si-au incercat norocul inca din iulie, in cazul facultatilor ramase, examenele reprogramate se sustin la inceputul lui septembrie.

Procentul restantierilor difera de la o universitate la alta. De ce „apar” restantele, pe (ne)pusa masa e o chestiune mai mult sau mai putin conjuncturala. 75% dintre studenti au restante pentru toamna din cauza exigentei profesorilor. Cei care lucreaza nu au parte de vreun tratament special, dat fiind ca in ultima perioada facultatile se zbat sa-si tina studentii in amfiteatre, iar dascalii nu sunt darnici cu invoirile si prezenta nici in cazuri exceptionale. Rectorii precizeaza totusi ca „nu exista indulgenta, insa exista o oarecare intelegere privind prezenta la cursuri si posibilitatea de a recupera laboratoarele“.

Majoritatea restantelor se „impusca” in primii doi ani de scoala. Spre deosebire de perioada precedenta, in care puteai sa te „lafai” prin facultate, bugetar pana la capat, si sa iti dai restantele de cate ori doresti, in prezent un examen poate fi sustinut de numai ...3 ori. Neindeplinirea acestor conditii duce la exmatriculare. Pe de alta parte, daca mai ai si sansa „nesperata” de a nimeri sub tutela vreunui profesor tenace, feroce, atroce si perspicace, viitorul suna cat se poate de prost. Realizezi de ce, nu?

Pentru ca din cele 60 de credite anuale trebuie sa ramai cu minim 45, studentii nu-si fac prea mari dileme. Acestea vin insa in valuri atunci cand o restanta de 5 credite te trimite la taxa, in timp ce pe vecinul, care avea aceeasi situatie, dar cu 4 credite, il asteapta cu brate largi si zambitoare bugetul...

La universitatile de stat, costul unei restante variaza intre 20 si 50 de lei. Daca aceste tarife sunt trecute drept acceptabile, la particular se-ngroasa gluma. De exemplu, La Universitatea „Spiru Haret“ din Bucuresti, „orice restanta costa 500.000 de lei, iar daca iti iei in fiecare an numarul de credite necesare pentru promovare, poti sa iti dai toate restantele chiar si in anul patru“.

Cele mai costisitoare reexaminari sint la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir“, unde restanta din anul curent costa 80 de lei. Problema devine tot mai spinoasa pe masura ce trec anii, pentru ca pretul creste exponential cu numarul de ani de studii finalizati. De parca restanta ar castiga valoare monetara...