Incepe sesiunea cu dreptul in 2015!

calendar_month 08 Ian 2015, 00:00
Asadar, organizeaza-te! A invata eficient inseamna pana la urma a te organiza eficient, pentru ca, de cele mai multe ori, rezultatele nesatisfacatoare din sesiune sunt o urmare directa a invatatului haotic. Cum sa eviti acest lucru?
1. Foloseste un calendar!
Noteaza-ti pe calendar datele tuturor examenelor din sesiune si calculeaza riguros numarul de zile pe care il ai la dispozitie ca sa inveti pentru fiecare dintre examene.
2. Organizeaza-ti materia pe zile!
Daca pentru urmatorul examen ai la dispozitie 5 zile, imparte-ti materia de studiu pe capitole sau pe pagini in mod egal. Daca ai de parcurs 200 de pagini in total, propune-ti sa studiezi 40 de pagini in fiecare zi. Ia in considerare faptul ca in fiecare zi vei avea nevoie de ceva timp pentru a relua ceea ce ai invatat cu o zi in urma. Ca sa iti fie mai usor sa recapitulezi, pregateste-ti in fiecare zi, pe masura ce inveti fise cu informatia cheie.
3. Prioritizeaza!
Nu toate examenele pe care le vei sustine in aceasta sesiune sunt la fel de grele. Asadar, noteaza-ti in agenda examenele mai grele, pentru care trebuie sa inveti mai mult si invata pentru acestea in paralel cu examenele mai usoare. Asadar, nu invata doar pentru un singur examen timp de 4 zile. Invata asiduu pentru cel mai apropiat examen, rezervandu-ti in acelasi timp 1, 2 ore pe zi in acest interval pentru examenele grele, in care sa citesti materia, sa iti faci fise sau sa citesti bibliografia obligatorie.
4. Fa-ti un program de studiu
Incearca sa tratezi anii de facultate ca un angajat care are un program strict: 8 ore de munca si cateva ore libere dedicate propriilor nevoi si interese. Pornind de la aceasta idee, acorda-ti 8 ore pe zi pentru a studia intensiv pentru examene si 4,5 ore in care sa te rupi total de invatat, facand in schimb ceea ce iti place: miscare, intalniri cu prietenii, activitati care te relaxeaza sit e incarca cu forte noi. Nu uita sa iti acorzi in tot acest timp, 7-8 ore pentru somn, pentru a avea un creier odihnit si a te putea concentra bine in orele de studiu.
5. Invata sa iti exploatezi creierul la maximum
Creierul nostru are micile lui secrete, pe care ar fi bines a le cunosti pentru a da maximum de randament. Asadar, se pare ca suntem capabili sa memoram mai bine la inceputul unei sesiuni de invatat. Asadar, profita de acest pont, pentru a invata in cat mai multe sesiuni. Asta insemnand ca, dupa fiecare 30 de minute de invatat sa iei o pauza de 10 minute. In felul acesta vei avea mai multe sesiuni de invatat si mai multa materie retinuta mai bine.
6. Schimba activitatea daca simti ca citesti... in gol
In unele zile sau in anumite momente ale zilei, din cauza oboselii, nu suntem capabli sa ne concentram, insa din dorinta de a parcurge toata materia, continuam sa citim. Facand acest lucru mecanic, nu ne alegem cu mai nimic. Asadar, poti folosi aceste momente in care nu te poti concentra facand activitati mai usoare. De exemplu, iti poti face fisele pentru recapitulare in care iti notezi informatia cheie din fiecare curs sau capitol. In timp ce scrii, retii mai multa informative decat atunci cand citesti efectiv, asadar, poti impusca doi iepuri deodata.
7. Foloseste tehnologia
In fiecare zi avem timpi morti, in care pierdem timp in defavoarea noastra. De exemplu timpul in care ne deplasam cu mijloacele de transport in comun. Pentru a transforma acest timp in unul productive, inregistreaza-ti cursurile pe un reportofon sau pe telefon. Asculta-le in timp ce te deplasezi spre facultate. De asemenea ai putea sa faci acest lucru si seara, inainte de a adormi. A doua zi, informatia din cursuri ti se va parea familiar!
Mult succes in noua sesiune!
Foto: byucasc.wordpress.com
Noutati




