Invata mai mult, studiaza mai putin, cea mai eficienta metoda de a-ti mari notele!
3/36181
calendar_month 06 Mar 2015, 00:00
Stiai ca poti invata mai putin decat in prezent cu rezultate mai bune? Cei mai buni studenti nu studiaza neaparat si cel mai mult, ei folosesc tehnici de invatare inteligente, cu alte cuvinte se educa sa fie mai destepti. Unii dintre studentii care au incercat tehnicile despre care vom vorbi in randurile de mai jos sustin ca si-au redus timpul de invatare cu 75%, obtinand in acelasi timp rezultate mai bune.

Potrivit autorului tehnicii „learn more, study less”, Scott H. Young, cheia acestui tip de invatare eficienta este invatarea holistica. Aceasta inseamna sa intelegi fiecare parte a intregului foarte bine, astfel incat in cele din urma sa gasesti o conexiune logica intre ele. Cu alte cuvinte, trebuie sa inveti sa faci legaturi logice intre idei, chiar daca pare ca nu exista niciuna si sa eviti memorarea ideilor in sine ca intreg. Iata mai jos cateva metode in acest sens:

1. Fotografii mentale

Anumite informatii ti le vei aminti mai bine incercand sa le vizualizezi. Formulele matematice sunt foarte usor de memorat cu aceasta metoda. In loc sa inveti formula pe de rost, incearca sa o „spargi” in mai multe componente pe care e vei integra ulterior inr-un grafic. In final va trebui sa iti imaginezi graficul care este un desen si nu o sumedenie de cifre insirate care par a nu avea nicio legatura intre ele.
2. Metafore, analogii
Metaforele sunt folosite pentru a face sa para ca exista o legatura intre doua lucruri care nu au de fapt nicio legatura intre ele. Cand inveti ceva nou trebuie sa legi acea informatie de ceva ce iti este cunoscut deja. Creand metafore, vei intelege conceptele noi asociindu-le cu ceva cunoscut si astfel iti vei aminti mai usor.
3. Bate-n cuie
Aceasta tehnica este foarte eficienta pentru a retine numere complexe si este folosita adesea de mentalisti. Tehnica consta in a asocia un numar cu o consoana. De exemplu, daca vrei sa retii anul revolutiei de la 1848, vei forma un cuvant in care 1= b, 8=r, 4=c, 8 =r. Adauga o vocala si formeaza un substantiv: barcar.
4. Foloseste diagrame
Studii recente arata ca desenatul imbunatateste nivelul de concentrare. Daca est in clasa si esti plictisit de cursul la care participi, deseneaza ceva, ceva in legatura cu subiectul in discutie. In felul acesta vei aunga plictiseala si te vei concentra mai bine.
5. Invata pe altcineva
Daca poti explica altcuiva ceea ce ai invatat la curs, creierul tau va crea conexiuni ce vor imbunatati gradul tau de intelegere. Explicand altcuiva, vei fi nevoit sa defalchezi si conceptele mai complexe ceea ce va insemna ca vei intelege si mai bine conceptele si subiectul.
6. Nu lua notite rigid
Unii studenti nu scriu tot ce dicteaza profesorul si nu este deloc gresit sa filtrezi informatia,cu conditia ca la cea considerata importanta sa scrii ganduri de-ale tale, sa faci desene si scrii comentarii in plus care te-ar putea ajuta ulterior sa intelegi mai bine materia.
7. Sinestezia
Aceasta metoda difera complet de vizualizare. Sinestezia presupune sa asociezi anumite concepte cu o textura, o imagine si un sunet. Practic trebuie sa transformi un lucru abstract in unul tangibil. Imagineaza-ti cum ai simti, cum ar mirosi si cum ar suna un anumit concept.

Foto: webassign.net