Iti folosesti studiile pentru a face ceea ce iti place sau pentru a obtine un job?

calendar_month 20 Oct 2014, 00:00
1. De ce ar trebui sa studiezi ceea ce iti place?
- De cele mai multe ori optiunile noastre in ceea ce priveste studiile superioare sunt influentate de cei “care stiu mai bine” ceea ce e bine si ceea ce nu e bine pentru noi: parinti, profesori, prieteni etc. Acestia urmaresc de cele mai multe ori argument pur practice de genul: in domeniul X sunt multe joburi, sunt salarii mari, deci, poti avea o viata lipsita de griji facand asta. Ceea ce nu iau in considerare acesti oameni cand incearca sa te faca sa te razgandesti in privinta traiectoriei studiilor tale sunt: aspiratiile tale, pasiunile tale, modul tau de a fi si de a raporta la lumea in care traim. Chiar daca astazi banii dicteaza totul in jur, nu ar trebui sa facem abstractie totusi de visele si aspiratiile noastre.
- In ziua de azi nu sunt multi cei care indraznesc sa se abata de la “curentul” dictat de piata muncii si mediul economic in care traim, asa ca, daca simti ca tu vrei sa faci asta ar trebui sa te increzi in ceea ce spune vocea ta interioara. Trebuie sa fie un motiv serios pentru care simti in acest mod. In plus, nu uita ce a spus Steve Jobs la un moment dat “singurul mod in care poti face ceva foarte bine este sa iubesti ceea ce faci”. Asadar, daca iubesti arta, atunci s-ar putea sa fii un artist foarte bun, daca iubesti teatrul, s-ar putea sa fii un actor foarte bun, chiar daca piata muncii de azi nu cere disperata actori si artisti.
- Alegand sa faci ceea ce iti place vei fi mai fericit si te vei simti mai implinit decat facand un job care iti adduce la sfarsit de luna o suma mare pe card. Asta pentru ca unele joburi se practica mai mult pentru placerea de a face acel lucru decat pentru salariul primit in schimb (asta se intampla de cele mai multe ori in cazul celor care practica meserii vocationale). Chiar si studiile au demonstrat ca exista o legatura foarte vaga intre banii castigati de o persoana si gradul de satisfactie al acesteia.
- Ar trebui sa decizi singur in ce directie vei merge odata ce vei incepe studiile superioare, pentru ca, in cazul in care vei inregistra un esec mergand pe mana celorlalti, nimeni nu iti va da dreptate si nu te va sustine, pentru ca in final, libertatea alegerii ti-a apartinut…
Reguli de baza pentru a scrie un proiect bun pentru facultate!
2. De ce ar trebui sa fii realist in alegerea studiilor superioare?
- E ideal sa poti face ceea ce iti place si sa castigi si foarte bine in acelasi timp. Dar aceasta “sincronizare” apare in foarte putine cazuri. De aceea, alegerea studiilor superioare ar trebui sa urmareasca un profit, dupa ce ai facut o investitie (de multe ori considerabila) in studii. Asadar, studiile ar trebui sa insemne pentru tine nu numai un castig academic ci si un profit pur financiar.
- Daca esti foarte bun la matematica, dar tie iti place sa calatoresti, prin urmare alegi sa studiezi geografia, s-ar putea sa te alegi la sfarsit cu o diploma cu care nu vei sti incotro sa o apuci dupa absolvire. Si atunci, dandu-ti seama ca totusi joburile ce necesita matematica ti se potrivesc cel mai bine si sunt si foarte numeroase pe piata, vei constata ca nu le poti obtine pentru ca nu ai o diploma in domeniu. Si regretele deja vor incepe sa apara…
- Nu face greseala pe care multi o fac de a confunda hobby-ul cu punctele tale tari. Cand este vorba de alegerea unei cariere, nu la hobby-uri trebuie sa te gandesti ci la punctele tale forte (limbi straine, cunostinte IT, stiinte exacte) care iti pot asigura o cariera sigura si banoasa. Daca iti place ceva foarte mult, gandeste-te daca vezi respectivul hobby ca meserie pentru tine, sau daca ar trebui sa te rezumi la cultivarea acestuia doar in zilele tale libere. Si tine minte un lucru: intotdeauna vei avea timp pentru ceea ce iti place sa faci indiferent daca vei studia acel lucru la universitate sau nu!
Foto: studyinsured.com
Noutati




