Iti pregatesti lucrarea de licenta? Cum te feresti de plagiat?
3/36690
calendar_month 07 Mai 2015, 00:00
Internetul si accesul mai usor la informatie din zilele noastre, ne-a usurat considerabil munca in ceea ce priveste documentarea pentru diferitele lucrari si proiecte pe care le avem de realizat in facultate. In timp ce internetul s-a dovedit a fi un instrument foarte util pentru rezolvarea sarcinilor noastre academice, tot el a facilitat aparitia fraudei intelectuale, mai exact, inmultirea cazurilor de plagiat si tot el i-a venit de hac acestei tendinte a intelectualilor moderni.
Astazi exista numeroase softuri de depistare a plagiatului care sunt folosite deopotriva de universitati si de studenti. Universitatile verifica lucrarile de licenta ale studentilor pentru a detecta cazurile de plagiat, iar studentii la randul lor, folosesc soft-uri de detectare a plagiatului inainte ca lucrarea de licenta finala sa ajunga pe masa profesorului coordonator. Cu atatea verificari, ar trebui ca plagiatul sa lipseasca total din lucrarile de licenta ale actualelor generatii de studenti.
Totusi... cantitatea mare de informatie ce trebuie parcursa, citita, analizata, rezumata, intarzierea cu care unii studenti se apuca de redactarea lucrarii de licenta, frica de esec sau lipsa ideilor originale, toate acestea la un loc si mule altele fac ca, tentatia plagiatului sa fie inca foarte mare in ciuda riscurilor pe care le presupune.

Ce riscuri imi asum daca plagiez?
Cel mai mediatizat caz de plagiat de la noi a fost cu siguranta cel al premierului Victor Ponta care, a renuntat in decembrie 2014 la titlul de doctor in drept obtinut la Universitatea din Bucuresti cu o lucrare care s-a dovedit a fi un plagiat flagrant. Premierul a ramas in cele din urma cu titlul gratie unei "intorsaturi" legislative favorabile.
Insa nu toata lumea e la fel de norocoasa ca Victor Ponta. Asadar, Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 (art.318) prevede urmatoarele sanctiuni pentru incalcarea normelor morale de catre studenti si doctoranzi:
  • avertisment scris
  • exmatriculare
  • alte sanctiuni prevazute in Carta Universitatii
Tipul sanctiunii este stabilit de Comisia de Etica si aplicat de Rector sau Decan in cel mult 30 de zile.

Cum evit plagiatul in lucrarea de licenta?

1. Alege-ti cu atentie tema lucrarii de licenta.
Daca va sunt prezentate o serie de teme de licenta in facultate si sunteti invitati sa va alegeti una, nu te repezi la un titlu care ti se pare mai usor. Aloca-ti o zi sau doua in care sa studiezi temele si sa te gandesti la care dintre ele ai putea veni cu cea mai buna contributie personala. Daca tema te inspira din start, iti va fi mai usor sa te documentezi si sa scrii liber despre ea, fara a fi tentat ca copiezi de ici si de colo numai pentru a scapa de... corvoada. Daca ai in minte o tema o originala e cu atat mai bine. Inseamna ca subiectul te pasioneaza si ca ai ceva de spus in legatura cu acel subiect.

2. O lucrare bine documentata nu inseamna o lucrare copiata.
O lucrare de licenta inseamna o parte teoretica si o parte practica. Daca in partea practica tentatia plagiatului nu e atat de mare, in privinta partii teoretice, multi studenti cad in „pacatul” plagierii. Asadar, discuta cu profesorul tau indrumator foarte serios despre cum poti realiza partea teoretica fara a plagia din alte carti. In partea teoretica trebuie sa dovedesti ca stapanesti notiunile pe care le vei studia prcatic in a doua parte a lucrarii. Asadar, poti formula definitii proprii, poti da interpretari personale si puncte de vedere proprii asupra unor notiuni, poti analiza critic si argumentativ diferitele opiniii exprimate de specialisti in domeniu sau revizui, idei si opinii ale acestora.

3. Lucrarea de licenta trebuie sa fie rezultatul gandirii proprii.
Asadar, in timp ce citesti bibliografia, fa-ti fise, rezumate si extrage din ele idei originale pe care le vei putea folosi in lucrarea de licenta. Inainte de a te apuca de redactare, bazeaza-te pe aceste idei originale adunate de-a lungul documentarii.

4. Nu exclude sursele, dar nu uita sa le citezi.
Plagiatul poate fi reprezentat nu numai de furtul de cuvinte luate cu copy-paste ci si de furtul de idei. Asadar, daca vrei sa folosesti idei exprimate de altii inaintea ta, foloseste citate scurte, ghilimele si note de subsol pentru precizarea sursei, dupa modelul: Gheorghe Ion, Numele cartii, EdituraX, Bucuresti, 2015, p. 100.

5. Cum pot afla mai multe despre ceea ce inseamna plagiatul?
Daca vrei sa iti lamuresti toate nedumeririle pe care le ai in privinta plagiatului, iti recomandam acest „Ghid impotriva plagiatului” realizat de Centrul de Cercetare in Etica Aplicata din cadrul Facultatii de Filosofie al Universitatii Bucuresti.
Succes la licenta!
Foto: hercampus.com