Lasata Secului: Traditii pe care trebuie sa le tii cu sfintenie!
3/37321
calendar_month 13 Nov 2015, 00:00
Maine este Lasata Secului. Odata cu aceasta zi, crestinii tin post pana la Craciun.
Asadar, trebuie sa renunti la alimentele grase, intrucat incepe vremea de sec, de post si cumpatare.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Lasata Secului:

Orice masa, fie ca este vorba de cea de pranz ori de cina, se aseaza cu fata catre rasarit. Taljerele (farfuriile) si tacamurile trebuie orientate spre rasarit pentru sporirea norocului.

Este bine sa ai pe masa o icoana, deoarece aceasta randuiala are un aspect sacru.

Fete de masa albe

Albul semnifica puritatea si ne pregateste de venirea pe lume a Pruncului Sfant. Fata de masa alba se pune la fiecare masa importanta, cand familia se strange impreuna. In mijlocul mesei se pune paine si sare, spune traditia.

Painea, primul aliment pe care trebuie sa il mananci

Inmoaie painea in sare daca iei cina. Acest obicei simbolizeaza ospitalitatea populara si este facut in special de catre cei care vor ca pragul casei lor sa fie trecut de persoane nobile, curate la suflet, iubitoare.

Cu o zi inainte de inceperea Postului, adica pe 14 noiembrie, gospodinele trebuie sa aseze pe masa placinte cu branza si ciorbe cu carne ori delicatese cu mere si
dovleac.

Unge ferestrele cu usturoi

Gospodarii adevarati, mai ales cei de la sate, ung ferestrele, pragul si usile casei cu usturoi. Astfel sunt indepartate spiritele rele si energiile negative ori blestemele.

Fetele batrane ori necasatorite sunt "batute" cu pernele pentru a atrage ursitul. Se spune ca batutul pernelor imblanzeste soarta, care le va aduce petitori in prag.

Nu se imprumuta nimic

Persoanele care dau cu imprumut obiecte din casa vor atrage necazurile asupra familiei si a comunitatii in care locuiesc. Satenii spun ca acest obicei inmulteste lupii, care, coborand la stana, ameninta oile si ciobanii.

La micul dejun se consuma oua de puica. De asemenea, ciorba de peste simbolizeaza belsug si sanatate, iar placintele cu fructe si legume reinnoiesc sufletele.