LEUL NU SE MAI OPRESTE DIN CADERE

calendar_month 22 Nov 2007, 00:00
Leul a pierdut ieri 1,27% fata de euro, ca urmare a ingrijorarilor pe care le au investitorii fata de plasamentele cu grad mare de risc, ceea ce a determinat banca centrala sa afiseze un curs de referinta de 3,5393 lei pentru un euro.
Deprecierea leului pina la un nivel minim pentru anul 2007 face parte din corectia naturala spre nivelurile normale ale fundamentelor economice, a explicat ieri consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei Lucian Croitoru pentru Reuters. El a adaugat ca BNR se concentreaza pe inflatie atunci cind evalueaza necesitatea temperarii cererii, si nu asupra ratei de schimb. Croitoru a mai declarat ca "aceasta scadere este un fapt normal, reprezentind o revenire a monedei de la un nivel nesustenabil, atins in iulie“. "Ceea ce se intimpla acum face parte dintr-un proces de corectie spre un nivel ce respecta intr-o mai mare masura fundamentele economice ale Romaniei“, spune oficialul bancii centrale. Cam acelasi lucru a spus ieri si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a mai apreciat ca tendinta de depreciere a cursului sprijina activitatea exportatorilor si ar reduce nivelul importurilor.
Cursul monedei nationale s-a depreciat pe piata interbancara pina la 3,5470 lei/euro, cel mai scazut nivel atins din octombrie 2006. Moneda nationala a scazut cu 13% fata de nivelul-record atins in luna iulie, de aproape 3,10 lei/euro.
Analistii au declarat ca aceasta depreciere este cauzata in mare parte de temerile legate de perspectivele economice pe termen lung ale Romaniei, observatorii straini avertizind ca exista posibilitatea unei supraincalziri a economiei. Agentia Standard&Poor’s a redus perspectiva Romaniei in luna noiembrie, de la stabila la negativa, precizind ca este ingrijorata de lipsa de raspuns politic suficient legat de cresterea deficitului extern. Referindu-se la deprecierea leului, Croitoru a mai adaugat ca "turbulentele de pe pietele internationale au contribuit, de asemenea, la acest fenomen“.
"De la un punct incolo nu este exclus ca BNR sa intervina in piata. Un leu atit de slab ameninta tendinta de dezinflatie pe termen lung. Este clar ca BNR spera ca, la inceputul primaverii, inflatia sa reintre in banda, lucru care nu este posibil cu un leu asa de slab“, a declarat ieri agentiei Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Fond de Pensii, fost analist-sef la ABN AMRO Romania. "In momentul de fata, presiunile sint pentru depreciere, pe fondul sentimentului negativ al investitorilor pentru economia romaneasca“, a afirmat Ionut Dumitru, analist-sef al Raiffeisen Bank. El apreciaza ca, spre sfirsitul anului, rata de schimb se va situa in jurul nivelului de 3,55 lei la un euro, pentru ca, la inceputul anului 2008, cursul sa urce la 3,65 lei/euro.
Sursa : Cotidianul.ro
Noutati




