LEUL SI BURSA SCAD. CORECTIA DEVINE TENDINTA
6/6707
calendar_month 11 Ian 2008, 00:00

Moneda nationala a pierdut joi inca 5 bani fata de euro, ajungind la minimumul ultimilor doi ani. Bursa din Bucuresti ramine pe rosu.


La finalul sedintei de tranzactionare de joi, un euro era cotat la 3,6822 lei. Valoarea consemneaza o depreciere de 1,3% sau 5 bani fata de nivelul din sedinta precedenta, cind leul mai pierduse 4 bani. Aceasta evolutie are loc in ciuda deciziei BNR de a majora dobinda de politica monetara si in ciuda faptului ca Banca Nationala a atras numai joi aproximativ 8 miliarde de lei din piata interbancara la o dobinda de 8%, egala cu dobinda de politica monetara. Mai mult, luni, Banca Nationala a mai atras 4,78 miliarde de lei la aceeasi dobinda.


aE posibil ca deprecierea leului sa fi survenit pe fondul tranzactiilor speculative ale jucatorilor nerezidentia, a comentat dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle. Aceasta ipoteza este sustinuta si de alti jucatori din pietele financiare si de capital. aAm sesizat o corelatie interesanta intre aprecierea euro si scaderile de pe bursa. Acest lucru s-a intimplat si la caderea leului din noiembrie, se intimpla si acum. Este posibil ca un speculator mare sa fi plecat din Romaniaa, a declarat la Money Channel brokerul Iulian Panait.


Cursul afisat ieri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape 4 bani (1,55%) si fata de dolar, de la 2,4696 lei/dolar, cit era miercuri, la 2,5079 lei/dolar, nivel ce nu a mai fost atins din 3 aprilie 2007, cind BNR a afisat un curs de referinta de 2,5026 lei/dolar. Leul a inregistrat cea mai mare depreciere fata de euro si dolar in comparatie cu toate celelalte monede din statele emergente din regiune. De altfel, coroana slovaca, zlotul polonez si coroana ceha au consemnat aprecieri, in timp ce forintul a pierdut doar marginal fata de euro.


Indicii Bursei de Valori Bucuresti au suferit si ieri caderi mari. Astfel, indicele BET a pierdut 3,97% din valoarea sa, BET-C 3,44%, BET-FI 1,19%, iar ROTX 4,38%. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de actiunile Mefin Sinaia (10,04%), Turism Felix (9,09%), Mecanica Ceahlaul (8,70%), Turbomecanica Bucuresti (7,69%) si Flamingo (7,14%). In cazul Societatilor de Investitii Financiare, cele mai mari caderi s-au inregistrat pe actiunile SIF Banat-Crisana, de 1,89%, SIF Muntenia, tot 1,89%, SIF Moldova, de 1,29%, SIF Oltenia, de 0,77%, si SIF Transilvania, de 0,47%. Lichiditatea bursei a atins valoarea de 20 de milioane de euro. aCaderea bursei se datoreaza in mare parte factorilor externi.


Scade bursa americana, scade automat si cea de la Bucurestia, spune Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj. El considera ca acest trend descrescator nu va mai tine insa mult, urmind ca BVB sa aiba o perioada de consolidare a pietei. aPersonal, cred ca perioada de cadere a bursei se apropie de final. Va urma cu siguranta o perioada de asteptare, urmind ca rezultatele finale ce vor fi anuntate de societati in lunile urmatoare sa schimbe sau nu actualul trend bursiera, a mai spus Prunea.


Sursa : Cotidianul.ro