Lipsa de consiliere din liceu, platita din buzunarele viitorilor studenti

calendar_month 28 Iul 2015, 00:00
Dezorientarea absolventilor de liceu, afacere pentru universitati: taxe de admitere de la 50 la 350 de lei
Lipsa serviciilor de consiliere si orientare de calitate din liceu ii face pe multi absolventi sa nu aiba o optiune clara cu privire la facultatea la care isi doresc sa se inscrie si aleg sa isi depuna dosarele la mai multe facultati, pentru a preungi perioada in care se pot decide. Acest lucru este speculat de universitati, care percep taxe de admitere (sau inscriere) generoase pe care candidatii trebuie sa le plateasca pentru a fi luati in considerare in procesul de admitere.
Desi costurile procesului de admitere implica doar plata personalului implicat in acest proces si a resurselor utilizate (care nu ar trebui sa depaseasca cativa lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila pentru universitatile cu cerere mare. Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati - de la 50 de lei (pentru anumite specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi si Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava) pana la peste 300 de lei (Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, anumite specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Universitatea din Bucuresti), cea mai mare taxa fiind perceputa de Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" (350 de lei).
Universitatile devin creative cand e vorba de bani de la studenti: percep taxe de "confirmare" sau inmatriculare
Desi inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de "confirmare" pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare la unele universitati).
Desi exista unele universitati care nu considera justificata o astfel de taxa (Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca"), exista totusi un numar mare de universitati care percep astfel de taxe, care pot ajunge de la 25 de lei (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, unele specializari de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi) la cateva sute de lei, cea mai mare fiind din nou la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi - 250 de lei.
"Invatamantul gratuit" costa!
Desi statul asigura plata costurilor de scolarizare pentru studentii care intra pe un loc la buget, acestia nu sunt scutiti de plata taxelor de admitere sau a celor de confirmare, acolo unde exista. Prin urmare, indiferent de veniturile pe care le are familia sau de eforturile pe care un tanar le-a depus pentru a intra pe unul din locurile la buget din universitate, acesta este nevoit sa scoata cateva sute de lei din buzunar daca vrea sa devina student.
Pe langa acest lucru, studiul ANOSR "Taxele invatamantului gratuit" publicat la inceputul anului universitar trecut, a aratat ca studentii la taxa nu platesc costurile proceselor educationale pe care universitatile le pun la dispozitia lor, ci mai degraba prestigiul acestora. Acest lucru este demonstrat de faptul ca pentru aceeasi specializare, diverse universitati din tara percep taxe diferite, desi planurile de invatamant sunt aceleasi sau asemanatoare. Facultate de Drept poate costa de la 1600 de lei (Universitatea Romano-Germana din Sibiu) pana la 3600 de lei (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), Facultatea de Știinte Economice poate costa de la 2000 de lei (Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, " Universitatea "Vasile Goldis" din Arad) la 3500 de lei (Academia de Studii Economice din Bucuresti), Facultatea de Medicina de la 4800 de lei (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu) pana la 9000 de lei (Universitea "Carol Davila" din Bucuresti), iar Facultatea de Automatica si Calculatoare de la 1900 de lei (Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad) pana la 4000 de lei (Universitatea Politehnica din Bucuresti).
"Traim vremuri in care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine si-l permite. inca din primele zile de studentie suntem bombardati cu fel de fel de taxe despre care nu stiam si a caror valoare nu o putem intelege. Mai tarziu, ajungem la facultate si ne dam seama ca astfel de taxe exista si in timpul anului universitar, doar ca ele poarta alte nume: taxe de biblioteca, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverinte, taxe de rulment sau garantie la cazare, taxe obligatorii pentru cantina si asa mai departe. Din pacate acest lucru ii face pe foarte multi studenti sa abandoneze studiile in lipsa unui sprijin financiar consistent din partea familiei sau pentru ca se vad nevoiti sa se angajeze si nu mai au timp suficient sa dedice studiului. Speram ca universitatile sa constientizeze ca nu buzunarele studentilor sunt solutia la subfinantarea cronica a educatiei din Romania. Numarul de studenti din Romania s-a injumatatit in ultimii 5 ani de zile, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40%, speram ca cifrele acestea sa insemne ceva pentru Ministerului Educatiei pentru ca asteptam de prea mult timp masuri ferme pentru sprijinirea educatiei si a tinerilor cu potential, masuri fara de care viitorul Romaniei pare sumbru." - Vlad Chereches, Vicepresedinte Educational ANOSR
Foto: the-indiependent-blog.com
Noutati




